March 12, 2013

:: rutin ::

anak dah masuk dua. alahai baru dua
tapi aku rasa, Tuhan bagi 24 jam tu macam tak cukup
can i have more hour?
penat. penat. penat
eh. jangan nak menegeluh sangat
kau ingat, kau sorang je ke yang macam ni
kau ingat takde orang lain yang lagi teruk ke rutin hidup dia?

bangun seawal 4.30 pagi - 5.00
kadang terlajak sampai pukul 5.30
pernah juga pukul 6.00 baru bangun
kalau boleh sebelum pergi kerja harus mengepam
sempat atau tidak, pukul 6.40-6.45 pagi mesti gerak
kalau tak, kau hadap lah jem
kalau tak, memang van tinggal lah
kalau tak, kau drive la sendiri ke ofis yang kat hujung dunia tu
kalau tak, lari lah budget petrol kau
kalau tak, merah lah thumb print kau
ah..banyak nye risiko kalau aku keluar lambat
jadi..nak atau tidak kau kena keluar waktu yang di tetap kan

sampai ofis, harus mengepam at least 2 kali
tapi kalau menurut tuan guru (si aya) harus la pump tiap 3 jam sekali
memandangkan aku memang tiada stok untuk affan
tapi aku pam 2 kali sahaja sebab segan pula asek hilang kat ofis
selalu nya kalau pump 2 kali,
dapat lah aku bawak balik 16 oz atau 4 botol untuk si dobot aku tuh
alhamdulillah
syukur pada tuhan dengan rezeki ini
cita cita memang nak bagi fully BF at least 6 bulan untuk affan
kalau di panjang kan rezeki, sampai 2 tahun lah
harap harap susu tidak berhenti

balik dari ofis, lebih kurang pukul 7.30 sampai rumah
kalau jem, jejak la pukul 8.00 malam
sampai sampai, main2 kejap dengan affan & aryan
lepas tu terus mengepam lagi
at least kene ade 6 botol sehari untuk affan (waktu siang sahaja)
lepas tu..terus mengemas mengemas mengemas
lepas tu..tidur kan affan dan aryan
sekarang xde la nak tidur awal
pukul 12 baru masuk tidur
fuuhhhhhh.....

Alhamdulillah
affan tak pernah bangun malam
last menyusu pukul 11 gitu
lepas tu terus tidur sampai pukul 4 lebih
4 lebih dia mesti bangun untuk nyusu
kalau mata terbukak, aku main main jap dengan dia
kalau tak, dia terus sambung tidur
then kadang aku pon sambung tidur
tapi kadang aku terus bangun,  siap kan apa yang patot
then terus pergi kerja
macam tu la rutin aku sekarang

penat. penat sangat sebab rasa macam tak cukup rest
terkejar-kejar
kalau dapat call kate susu affan tinggal sebotol,
lagi lah aku drive macam x cukup pedal nak tekan minyak
paling sedih sebab tak cukup masa layan budak dua orang tu
kesian
aryan main lori sorang sorang
affan bual sorang sorang
mummy banyak benda nak buat
sebab nya, mak aku tak sihat
jadi, aku nak waktu siang tu dia jaga anak2 aku saje
tak perlu buat benda lain da
cuma masak je aku memang tak sempat nak buat

--------------------------------------------------------------

eh.. ini bukan nak meraih simpati
ini bukan nak harap orang komen "kesiaann nya"
ini cuma nak kongsi dengan kamu kamu
rutin aku
mungkin ada yang lebih teruk dari aku
kawan aku yang kat kl tu lagi teruk
keluar rumah 4.30 pagi
pukul 10 mlm baru sampai rumah
masing masing ada rutin sendiri
antara larat tak larat je
tapi, kalau dah jadi mak lah nama nya
kau mesti larat punya
you have to!
the power of mummy
hahahah

eh
sampai sini dulu lah
banyak kerja sebenarnya ni
mesti korang rindu i
kan kan kan
ok bye



:: ber empat sudah ::


:: jantung hati ::

5 comments:

.::WaNiE::. said...

sedihlah aku baca :(

memang ko sgt tabah kan.


takpelah kan. moga family ko cepat2 bersatu bawah satu bumbung nanti.

-icha03- said...

wanie
x payah nk sedih sangat yeee
nantiii
turn ko pulakk
x sabar nk tgk ko ngandung
lps tu mst ko gemok
ahhhhh
mesti comeeeeeeeeelll .....

janna said...

ko kuat kak.

teros kan kekuatan ko!!!!

go cik bahu gooooo!!!!

Ella said...

jom tido kat surau mcm selalu :D hi hi

Anonymous said...

peh! macam ni rupenye penangan sorang ibu.. giler penat.. hush!

* tp tgk nisa relex je haha.. tp xtaula.. kite tgk cam senang org alami je yg tau kan..

-penyet-