December 19, 2012

:: salah siapa? ::




tengah sedap tidur
(almaklum lah dah start bercuti)
aku dapat sms di awal pagi

"hye kakak! selamat memulakan hari2 cuti
maaf jika kebelakangan ini kurang berkomunikasi dengan kamu
sebab kamu sudah ada adik2 yang lain
terasa jauh hati
tambah lagi tebaca kata2 selamat tinggal di FB semalam hanya untuk mereka
tak mengapa. itu hak kamu
moga Allah sentiasa melindungi kamu kakak
doakan kamu selamat bersalin dan dikurniakan anak yang soleh
moga Allah mempermudahkan segala urusanmu
moga anak yang bakal lahir itu akan menjagamu dengan baik di kala waktu tua mu
Ya Allah, aku mohon pada Mu agar kau lindungi kakak ku ini, rashidah
dan juga anak yang bakal dilahirkan nanti
kerana dia adalah antara orang yang aku sayang
jaga diri kakak
maaf kan segala salah dan silap
sayang kamu kakak"

jujur. aku tersentap baca sms ini
macam baru tersedar
ape yang aku dah buat?
oh my....!!!
risau nya hati kalau aku sudah buat seseorang berkecil hati
dan sampai ke waktu ini (2340hrs)
aku masih belum mampu untuk reply apa apa
aku tak tahu apa yang harus aku katakan
minta maaf kembali?
oh. sungguh aku tak pasti
yang aku tahu, dia mesti ternanti-nanti dengan balasan aku

oke lah
ceritanye begini
aku dan dia berlainan jabatan
tapi kami memang selalu berurusan
dari dulu aku kerja, berhenti, masuk semula, berhenti dan masuk lagi ke syarikat itu
aku masih harus berurusan dengan dia
dia adalah antara orang yang sangat fleksibel
dia tahu nak bezakan waktu bekerja dan tidak
makna nya
dia boleh bermusuh dengan aku atas term kerja
tetap dia akan berubah jadi adik yang baik di luar waktu kerja
atau pon di ketika aku mahu cerita cerita saja

tapi
sejak kebelakangan ini
situasi kerja jadi makin meruncing
bukan salah dia. bukan juga salah aku
kami macam tersepit
(atas term kerja)
dan lagi lagi dengan keadaan aku yang serba sensitif (ketika ini)
aku cepat betul terasa dengan setiap apa yang dia kata
pada hal itu semua fact
aku begitu cepat lupakan dia
dan yang seperti dia cakap
aku sudah punya adik adik yang lain
yang lebih tidak menyakitkan hati
(mungkin sebab aku tiada urusan kerja dengan mereka)
kemana saja kami pasti berlima
tiap aktiviti pasti berlima
kalau aku tiada, semua aktiviti akan di tag aku
gambar. status or apa apa saja
dan aku, terusk melupakan dia yang lagi seorang

disebabkan dia juga membisu
jadi aku anggap, ini semua tiada apa
aku anggap dia juga sudah melupakan aku
hanya cari aku bila perlu 
maknanya atas urusan kerja
jadi kami tidak lagi berborak tentang kami
tiada lagi cerita tentang masak memasak
tiada lagi cerita tentang shoping
dan tiada lagi dengar resah dia tentang diri yang masih berusaha untuk berzuriat
aku dan dia memang macam sudah terlalu jauh
tiada lagi intekom antara satu sama lain
kadang jari mahu mendail, tapi di lupakan saja
segala soal jawab melalui emel
kami masih satu van
tapi diam membisu
kami hanya senyum dari jauh
hanya pandang memandang
entah. seperti sudah tiada apa
seperti tidak pernah ada kenangan antara kami

salah aku mungkin?
terlalu ikut perasaan
tidak tahu membagi rasa antara kerja dengan tidak
terlalu emosi mungkin
dengan alasan mengandung dan harap kan orang lain mengerti perasaan aku
entah aku tidak tahu
yang pasti nya
ada rasa tidak tenteram dalam diri aku
sejak pagi tadi
ada rasa bersalah dalam diri
sejak terima sms itu

aku perlu minta maaf?
atau aku perlu diam saja?
ahhh ... ego sungguh 

________________________________________________

wahai adik ku
akak mintak maaf
tiada niat untuk melupakan kesah kita
tiada niat untuk buang kamu terus dari hati akak
sungguh tiada
cuma
keadaan betul betul buat akak seakan mahu menjauhkan diri
awak tak salah
sungguh tidak
akak. mungkin
terlalu ikut rasa hati
dan awak tetap tidak salah sebab awak hanya buat kerja awak
cuma kadang mungkin,
kata kata awak menyinggung perasaan akak
sindiran awak (tentang kerja) mengguris hati akak
akak minta maaf sebab belum mampu untuk balas sms awak
akak tidak pasti apa yang perlu akak tuliskan

insyallah
nanti. keadaan akan kembali pulih
insyallah
nanti. semua akan baik baik saja
akak juga sayang kamu
selalu
biasa lah, adik & kakak
kadang kadang berselisih juga
kan?

jaga diri.
ye?
moga tidak pernah lupa kan akak
^-^

December 17, 2012

:: menanti ::




17December.
aku masih bekerja
tak sampai hati nak kecewakan bos
sebab dia mintak sangat aku datang kerja untuk hari ini
jadi nya, aku datang juga
aku pon rasa masih ade kerja yang tertunda
plus hati tak tenteram nak tinggal clerk aku ni sorang sorang
boleh ke tidak dia handle kerja sorang sorang
alahai
kalau dia fail, means aku yang fail
sebab gagal nak turunkan segala ilmu
harap dia boleh hadap la semua benda
go nana goo...!!!

macam yang aku cakap
hari ini aku kerja last day
esok & lusa (18 & 19dec); aku amek unpaid leave
khamis (20dec) johor public holiday
jumaat (21dec) aku apply cuti since balance cuti aku cuma tinggal sehari
sabtu (22 dec) aku rest kat rumah n main puas2 dengan aryan
ahad (23dec) aku admit. terpakse berjauhan dengan aryan
isnin (24dec) insyallah aku di operate
selasa (25dec) tak mungkin aku dah boleh discharge. masih di hospital
rabu (26dec) harap sudah boleh pulang
begitulah rancangannye jika di izinkan Tuhan
aku harap, berjalan seperti dirancang lah

semalam dah siap pasang segala perabot baby
(cewaahh macam banyak jeee)
katil baby
rak tempat baby mandi
senang hati aku
nanti dah nak dekat baru susun baju baju baby
sarung bantal, sarung tilam semua mak aku dah siap kan
ade dua kaler
satu set hijau, satu set pepel
cita cita aku nak pakai kaler hijau dulu
tapi mak aku belom siap kan sarung bantal nya
hihihihi
semalam aryan dah test baring kat rak mandi dan katil
bukan main lagi dia
gedik betul


sampai sini saje lah dulu update aku
esok esok aku update lagi
live dari rumah
hahahahah
harap line digi baik lah dengan aku
selamat bercuti u oollsss
^-^

December 14, 2012

:: its confirm..!!! ::




isnin dan selasa adalah waktu balik kerja,
paling azab sejak aku mengandung
dua dua hari aku kene ngadap jem yang panjang
mungkin oke kalau aku bukan di hujung kehamilan seperti sekarang
hari pertama belum sempat sampai rumah aku dah muntah kaw2 dalam kereta
sebab perot masuk angin kot
aku tak boleh lambat makan
kalau lambat confirm muntah punya
nasib baik ada cardigan tertinggal dalam kereta
kalau tak memang abes la kusyen kereta tu
hari kedua pon sama
tapi oke sikit dan tak sempat muntah la pon
tapi kaki semua cramp
rasa macam nak nangis je
tapi tabah kan juge la kan
hasilnya hari selasa, aku susah nak bangun pagi
dan apa lagi.. mc la kan
tak larat la..

macam yang aku janji kat entry bawah
semalam aku check up @ 13dec
jadi nya..kedudukan baby masih lagi transverse
maknanya, confirm lah aku masuk wad 23dec ni
dan di bedah 24dec
mungkin tuhan memang belum mahu beri aku peluang untuk normal
atau pon tuhan itu tahu,
yang aku memang masih trauma dengan pengalaman lalu
ah..apa apa pon, aku redha je lah
kalau kata lah sebelum 24th ni baby nak keluar normal
aku hadap saje lah
doa kan yang terbaik la ye kawan kawan
tapi, yang kelakar nya
kalau last week aku check up, baby punye kepala belah kanan
kali ni kepala dia belah kiri pula
hahahaha.. dia memang dengar mummy cakap suruh pusing
tapi just tukar kedudukan kepala je..posisi nye tetap sama
melintang juge
suke hati kau lah nak..!!!
yang penting semua selamat la nanti. insyallah

aku rasa hari ni aku last day kerja kot
minggu depan untuk orang Johor ada lagi 4 hari bekerja
sebab 20dec tu public holiday
so aku dah apply 1 hari cuti (annual leave-balance cuti)
dan aku terpaksa ambil 3 hari unpaid leave
aku dah cakap dengan incik bos
tapi bos mintak aku datang kerja isnin ni
tapi bila aku check balik,
isnin ni aku ada last check up kat klinik
entah lah ye
tengok la nanti macam mana
nak kerja ke tak isnin
tapi .. alahai.. banyak nye gaji kene potong..
tapi aku memang dah terpakse cuti awal
aku rasa da tak mampu nak drive da
ni..duduk lama2 kat kerusi pon aku asek cramp je
nak  pergi toilet pon jalan macam semut
soooo...tabah je la tengok gaji kene potong tu
nanti nak claim dengan incik husband
hahahahahah

dan oh yeee
untuk tahun kedua
tak dapat lah aku nak join perjumpaan permbahagian harta pada 1jan2013
aku dah amanah kan bos aku untuk ambil kan surat bonus aku
owwhh .. entah berapa bulan la rezeki bonus tahun ni
harap2 lebih lah dari tahun lepas
hik hik hik
eh... ape ape pon..syukraaannn...!!!

nanti..insyallah
kalau line internet kat rumah tu elok
aku akan keep on update ye?
jangan sampai lupe kan aku yee
terima kasih sebab selalu beri kata kata semangat untuk aku
tak kira la siapa pon kalian
aku selalu hargai itu
take care bloggers..!!!

nak buat ucapan maaf maafan,
tapi nanti lah dulu ye
nanti dah nak beranak baru aku ucap
hahahahahaha
ape pon,
aku sayang kalian..!!!

adioooss...
^-^

December 10, 2012

:: "transverse position" ::




minggu lepas, khamis @ 6dec ada check up kat Hospital Sultan Ismail
aku kene refer ke Hospital sebab dulu ada kes masa melahirkan aryan
jadinya doc perlu lihat tahap kesihatan aku menjelang 40minggu ini
dan lagi sekali, ada masalah pada kandungan aku
kalau masa aryan dulu, leher nya terbelit dengan tali pusat
kali ini pula, kedudukan baby aku melintang
kate doc, if songsang masih boleh untuk normal
sekarang ramai doc yang dah mahir
tapi if melintang memang agak susah




kedudukan baby aku yang gambar ketiga itu. mungkin
"kedudukan melintang @ transverse position"
cuma beza nya kali ni
aku dah tahu yang aku perlu di bedah
berbeza dengan masa aryan, aku tahu last minit

update :: oh. lupe nak bagitahu
aku ada tanya doc;
ade kemungkinan ke untuk baby berpusing?
dia kate possibility tu memang nipis
sebab baby sekarang da besar
(almost 3kg)
dan juga ruang dah takde untuk dia pusing
ada juga aku terpikir untuk suruh mak bidan urut
ada yang kate boleh, ade yang kate tak payah
mak mertua aku pon kate tak payah
so.. aku rasa tak perlu la kot
plus aku sendiri tak confident
sebab dah 38 minggu sekarang ni
risau juge if ape ape jadik

khamis ni @ 13dec
aku ada check up lagi
untuk pastikan (finalized) kedudukan baby sebenar
if memang betul begitu juga kedudukan nya
maka nya, 23dec aku perlu masuk wad
dan 24dec aku perlu di bedah
aku cuma pikir satu; kesiannya aryan 
tak pernah satu hari pon dia tidak tidur dengan aku
-_-
alahai
sedih
tapi dia dah besar
harap dia paham lah
paling lama pon aku perlu duduk dalam wad 4 hari
paling awal 3 hari
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhh
sian si bujang tu
mesti aku tidur dengan air mata
ewaaaahhh..!!!

perot aku maken lame maken ke bawah sangat dah
aku tengok sendiri pon seram
hahaha
jalan pon dah tak boleh nak laju laju sangat
saket semua
tapi semalam aku kuat kan semangat juge mop rumah
aku tak bole betul asek baring sepanjang masa
bosan. rimas
lepas tu ajak aryan jalan jalan kat luar rumah
sibuk betul dia asek nak pimpin jeee... 
takot mummy dia terbalik ke belakang kot
^-^

jujurnya
memang aku mengharapkan bersalin secara normal
sebab aku tau, proses pemulihan bersalin secara bedah ni lambat
tapi
dalam keadaan aku macam ni
aku tak kesah la
mana mana la yang datang dulu
if tuhan kata aku perlu normal,
siapa aku untuk tolak takdir. kan?
dan if tuhan dah kata aku perlu dibedah
redha saje lah
dulu pon aku operate juga.
yang penting sekarang, anak aku nanti sehat walafiat
itu saja

takde idea la nak cerita apa lagi
nanti aku update lagi
memang selalu lambat sekarang ni
arap masih ada yang sudi nak baca
apa apa akan aku update lepas check up khamis nanti
doa kan saje yang terbaik untuk aku
dan aku yakin,
apa yang telah tuhan atur
itu lah yang terbaik
inshaa Allah
^-^


December 3, 2012

:: setelah berhari ::



lama betul tinggal kan ruang ni
harap tidak di lupakan
^-^


tentang kandungan

genap 9 bulan sudah
sedang menanti saat saat kelahiran
sedang tidak larat untuk bawak badan
apatah lagi perot yang sudah ke bawah sangat
rasa macam ada benda nak jatuh
masih memandu ke ofis yang kadang kala sangat menyesakkan
pinggang (belakang) rasa macam nak cabut saje, kalau boleh
tidur mengiring ke kanan tak kena
mengiring ke kiri tak kena
telentang lagi lah tak boleh
lagi lagi aryan yang tiap malam tidur nak cari perot aku
sambil cakap "ayaannngg"
oh, sangat comel itu budak
tiap tiap malam berdoa moge semua dipercepatkan
bukan nak mengeluh sangat
bukan juge nak menyesal dengan semua
cuma nya, badan tak terlarat
rasa macam dah tak mampu untuk berjalan
andai punya duit banyak,
memang aku apply "unpaid leave" sampai bersalin nanti
tapi tapi.. aduhaaaiii ...
tabah saje la

berat badan semakin naik
jangan tanya berapa kilogram aku sekarang
hahahaha
niat asal untuk berjaga-jaga tentang berat, gagal
totally FAIL
selera makan maken bertambah sejak akhir akhir
alhamdulillah; result minum air gula hari tu oke oke saje
takde kencing manis. cuma aku yang makan berlebih
tak ingat langsung dengan mangsa perang Gaza
heh

tolong juga doa kan aku ye ?
moge semua dipermudahkan
moge semua dipercepatkan
moge bayi ku sehat tubuh badan
moge aku juge selamat
wah.. nak pergi masuk labour room ni macam nak pergi berperang
insyallah. moge tuhan sentiasa membantu aku

tentang aryan

macam yang kalian tahu
aryan agak lambat cakap
masuk dua tahun pon dia masih tidak boleh bercakap
apatah lagi untuk membuat satu ayat
aku tak pernah peduli orang nak cakap apa
yang penting aku tahu, dia tidak bisu dan dia tidak pekak
cuma dia lambat sedikit
tapi sejak akhir akhir ni
dia sudah bole ikut tiap perkataan yang kami sebut
sebab itu sebolehnya,
aku tak benarkan orang sekeliling cakap yang bukan2 depan dia
laju saje mulut dia ikot
alhamdulillah, dia dah kenal A-Z
dia sudah kenal 1-10
cuma aku masih belum ajar dia mengeja
dan aku juge belum ajar dia alif - ya
budak budak sekarang ni bijak bijak
kalau kau as a parent lambat
anak kau la yang kesian
ketinggalan
ada juga rakan aku yang sudah hantar anak ke pre-school seawal 3 tahun
aku juga berpikir-pikir; tahun depan aryan sudah 3 tahun
tapi tengok lah nanti macam mana
semua masih dalam rancangan
belum pasti
sejuk hati aku tiap kali nenek dia cakap;
"harap adik dia nanti macam aryan juge"
"senang nak jaga"
insyallah ye nenek. moge begitu lah
aryan juga maken hari maken manja
tidur nak berkepit
nanti aku kene tanya dia; nak nyanyi lagu ape..
kalau dia kate "i u" (patot nye i luv u)
itu makna nya dia nak aku nyanyi lagu barney tu
"i luv u, u luv me, we are happy family....."
kalau dia kate "allah"
itu maknanye dia nak aku nyanyi zikir "solla' alaikallah"
kalau dia kate "ke" (patot nye twinkle)
haa..itu pulak dia nak lagu "twinkle twinkle little star"
gedik ini budak...
hahahah
kalau aku salah nyanyi, nanti dia angkat tangan sambil cakap
"no..no..no..."

entah macam mana dah ade adek nanti
larat ke aku nak nyanyi nyanyi untuk dia
masih manja ke dia?
haaihh ..
harap sayang aku tidak terbelah dua
moge adil untuk kedua nya
insyallah
^-^

tentang aku

banyak sangat benda jadi lately
macam macam masalah datang bertubi-tubi
takde yang tak melibatkan duit
semua duit. semua duit
jujur sejujurnya
aku memang sangat stress sejak akhir akhir ni

yang melibatkan perasaan aku
yang melibatkan emosi aku
alahaaaiiii 
rasa macam tak tertanggung
selalu pura pura untuk jadi kuat
tapi kadang rasa dah tak boleh
rasa macam mahu jatuh
rasa macam nak menyesal dengan semua benda
tapi, untuk apa?
nak tak nak, kena terus kan juga..
bertabahlah
orang lain entah lagi kuat agaknya ujian nya
kan?
Tuhan baru duga sikit sudah mengeluh
^-^

tentang dia

beruntung punya dia yang cukup sabar
sabar dengan segalanya
entah sampai bila tak tahu la
berharap moge sabar tetap ada sampai bila bila

dan juga
berharap moge dia ada saat aku melahirkan
berharap dia ada untuk sama sama sambut bayi kedua
^-^

tentang kami

tak sabar nak tahu
entah apa cerita kami pada tahun depan
macam mana sekalipon
aku berharap tahun depan kami ber-empat kembali sebumbung
aku sudah tidak kesah di mana pon kami
di bumi KL, di bumi JB
atau di mana la sekalipon
yang penting bersama
itu aim aku untuk tahun depan
yang lain tidak penting
aku mahu hias bilik yang cantik untuk anak anak aku
aku mahu kembali jadi seorang isteri,
yang menjaga makan pakai suaminya
aku mahu melakukan rutin aku sebagai seorang mummy dan isteri
semuanya
hapir 2 tahun aku tinggal kan semua nya

dan yang penting
aku sudah letih menjadi wonder women
aku mahu kembali jadi seorang perempuan;
 yang sedikit sebanyak bergantung pada suaminya

dan aku rindu untuk bersenda gurau di hujung minggu
aku rindu untuk berbelanja barang dapur bersama
aku rindu untuk bersantai bersama
aku rindu untuk melakukan segalanya bersama
aku sudah terlalu rindu
cukup lah
aku rasa sudah cukup


moge segalanya cepat berlalu
^-^
insyallah

November 6, 2012

:: santai di monsta cafe johor ::




lama betol tak update
macam takde semangat la nak update
macam takde apa apa yang nak di kongsi
cuma nak cerita minggu lepas pergi makan kat cafe yang super cool
mesti ada yang dah tengok aku update di instagram atau pon Fb
yup yup
monsta cafe




::ehsan google::

actually aku baru tahu cafe ni dalam dua bulan lepas
aku kan memang suka cari cafe cafe yang cool
then, aku saja je google
sekali keluar pulak pasal cafe ni
dah lama plan nak ajak incik suami
tapi asek tergendala
plus poket juga asek bocor
hik hik hik
tapi selera dah mencanak-canak nak makan
soo..minggu lepas ada duit lebih sikit
terus la ke sana
siapa siapa turun JB
aku syorkan singgah la sini
makan sedap, deco cantik
sangat selera dan santai
cuma tak best nye, masa kitorang datang
section atas close
dari apa yang aku gugel, tingkat atas lagi cantik deco nya
arrrhhh .. memang nak kene return ni
tunggu incik suami sampai la
dan, oh yee.. malam ni incik bos ajak makan sana
sempena befday dia
tapi, aku tak pergi la kot
nanti sampai rumah lambat
kesian aryan
ape pon enjoy the pic ye
aku tak masukkan semua
hanya sedikit gambar yang aku cilok dari FB













kitorang siap order lagi
dan siap pindah meja
sebab macam malas je nak balik dulu
macam nak rilex2 je lagi kat situ
tapi sebab aryan dah bangun
dan macam biasa, bangun tidur dia agak cranky sikit
so... 
biarlah kami berundur

seronok nya masa tu sebab tak ramai orang
nak berposing bagai pon tak malu sangat
orang kate, if malam memang ramai
tapi memang ralat tak dapat naek atas
mesti datang lagi ni

kalau tak percaya
cuba korang google @ image
"monsta cafe johor bahru"
cun cun beb...
yang penting sedaaaaaaaaaaaaaaaaaappppp
^-^

November 1, 2012

:: november ::






alhamdulillah
selesai sudah masalah lesen aku
walau terpaksa terbang rm200 untuk bayar saman
tapi takpe lah
yang penting nama dah tak blacklist kat JPJ
fuuuhhhhhhh 
baru lah boleh drive dengan confident nye
^-^

________________________________________


oh .. welcome November rain
hik hik hik
usia kandungan sudah masuk 31 minggu
hampir masuk 8 bulan
arhh.. lagi sebulan lebih saja
kalau dulu aku nak sangat baby keluar 2013
tapi bila tengok keadaan aku sekarang ni,
rasa nya, takpe lah if baby keluar tahun ni
rasa macam dah tak larat nak bawak badan
rasa macam nafas dah putus putus
kaki dah gemok, jadi nya rasa macam kaki makin pendek
bile kaki makin pendek, makin susah nak tekan pedal kereta
kalau seat di tarik ke depan,
nanti sangkut pule perut yang dah makin memboyot ni kat stereng
alahai... 

aku bayang kan kawan aku yang naik motor sendiri pergi kerja
ari tu ternampak dia update status kat FB
kandungan dah 34minggu
tapi masih merempit ke hulur hilir dengan motor
bawak 40km/j 
aduuihh .. entah tahun bile nak sampai.. hahahaha
tapi, itu lah..memang tabik spring
gagah betol..!!!!

masing masing pun ada masalah masing masing
masing masing punya kesusahan sendiri
kau rasa kau susah, tapi ada orang lagi susah dari kau
kau rasa kau tak cukup duit, tapi ada orang langsung takde duit
dunia...macam tu la kan
yang penting, jangan banyak cakap, jangan banyak komplen
bersyukur lah dengan apa yang ada
tapi kadang, manusia memang susah nak bersyukur
tahu nye, asyik tanya kenapa? kenapa? kenapa?

eh
melalut pulak
oke lah.
awal bulan
closing. closing. closing
mari siap kerja
adiooossssssss
^-^
take care peeps..!!!

October 22, 2012

:: minggu yang menyesakkan ::







dah hampir semingu lebih tinggal kan dunia blog
sibuk yang teramat buat aku tak sempat nak coret apa apa
nak jengah blog kawan kawan pon kadang tak sempat
mana sempat tinggal komen, sempat la
mana yang tak sempat tu, harap maaf
baca; cuma tak sempat tinggal komen

sibuk dengan kerja
tak payah lah cerita detail
cukup aku cakap, memang sibuk sekarang ni
ini pon aku sempat makan jap tadi
ingat macam nak sambung kerja
tapi otak jadi buntu
jadi nya bukak entry baru

kemudian, aku makin bertambah tak cukup masa
sebab nya, last week ada check up
dan memang dapat khabar yang tak baik
bermula dari hari selasa lepas
hingga ke ari ahad
selang seli aku kene check up
penat + stress + takut + bercelaru

pernah dengar darah cair?

ada waktu tertentu masa check up
darah akan di ambil untuk diperiksa
aku tak pernah pon nak ambil tahu untuk apa
sebab ikut pengalaman masa aryan
memang tak pernah ada masalah apa apa
(kecuali berat aku naik + ambil air gula)
tapi hari tu bila check, bacaan untuk Hb (hemoglobin) aku adalah 8g
bila nurse makmal tu cakap "cair nye darah?"
aku masih oke oke
sebab aku tak tahu apa pon
tapi bila masuk jumpa nurse untuk check up
teruk juge kena marah
dia kata bacaan 8g tu dah teruk sangat
dah ke arah "anemia"

"anemia ialah kekurangan sel darah merah atau Hb
anemia selalunya tidak akan mempengaruhi tumbesaran bayi
tetapi sekiranya keadaan anemia ini teruk
bayi juga mungkin akan mengalami anemia selepas lahir"

dan untuk aku yang kandungan sudah 7 bulan ke atas
"sifat bayi telah sempurna dalam usia begini
tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah Hb
Jika Hb terlalu cair atau rendah iaitu kurang dari 9g
jantung tidak kuat
dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan
jika jantung mampu bertahan
tetapi anggota badan lain bayi akan lebih kecil saiznya
dan mungkin selamat dilahirkan"

"dan kesan pada ibu ialah
akan berasa cepat letih, kadang kadang sesak nafas
rasa nak pitam, jantung bergerak laju (berdebar)
jika semasa mengandung atau semasa bersalin
 ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair
dan boleh membawa kerosakan jantung, paru paru
buah pinggang dan membawa maut"

jujur. aku takot sangat
macam; apa yang aku dah buat pada anak aku?
kenapa boleh jadi macam ni
sepanjang minggu lepas bukan waktu yang baik untuk aku
aku boleh nangis dengan tiba tiba
aku boleh stress dengan tiba tiba
aku jadi takut sebab simptom2 tu semua aku ada
aku cepat sesak nafas
aku cepat berdebar
aku selalu rasa macam pitam
(selalu nampak bintang bintang)

lepas tu lagi satu masalah dengan lesen aku
aku tak boleh renew lesen sebab aku tak bayar saman
arggghhhhhh ... kenapa lah masalah datang mendadak
aku tak boleh drive tanpa lesen
kawan aku cakap
"alaaa..wat bodo je..aku dulu bawak keta takde lesen 3 bln"
dia lain. aku lain
kalau suami aku ada dan aku tidak perlu bawak kereta
aku pon tak kan peduli
masalahnye, aku drive pergi balik keje sendiri
pergi mana mana sendirik
di buatnya ade roadblock
kene tahan sebab lesen tak renew
tak ke haru???
sampai sekarang aku tak setel lagi dengan JPJ
entah lah nak buat macam mana
masih buntu
nanti lah aku pikir lepas kerja opis siap

ini semua buat aku makin kalut
sebab aku nak hadap ni sorang sorang
aku nangis masa mandi
aku nangis masa nak tidur
aku nangis masa peluk aryan
dan aku pernah sekali nanges masa incik suami call aku
dan aku rasa bersalah sebab nanges masa tu
aku tak tahu dia dengar atau tidak
tapi aku tak suka nangis depan dia
sebab aku nak selalu kuat bila ada masalah yang macam ni

mak mertua adalah orang yang paling risau aku rasa
(selain suami aku)
macam macam pesanan dia beri
macam nasihat
terima kasih ye mak
dot dah buat semua dah

oleh sebab masalah aku ni,
minggu lepas adalah minggu paling penat sekali
aku kena pegi check up selang sehari
dan bile check up, maknanye aku kene drive terus sampai opis
itu memang jauh lah kan
bila pegi check up
aku masuk lambat
kerja banyak tertangguh
aku jadi makin stress lagi lagi hujung bulan nak menjelma da ni

tadi aku check up lagi
dan alhamdulillah
Hb aku dah oke
terus naik 11.6g
nurse pon senyum
but still, aku kena monitor lah
tak boleh lepas pandang
tak boleh missed makan ubat
apa pon, aku bersyukur sebab ia kembali normal

_____________________________________

ari ni minggu baru
pagi pagi dah setel check up
terus masuk opis
dalam perjalanan, ada kawan call
kabarkan berita gembira tru wassap
tapi hati tak tahan
terus call dan borak panjang
ah.. gembira sangat
moge dipermudahkan semua la ye
sila tabah dan selamat gagah kan diri
lepas letak tepon terus senyum tanpa henti
ahh .. selepas gundah, ada juga cerita yang indah

terima kasih tuhan untuk sepanjang minggu yang menyesakkan
terima kasih tuhan untuk kesihatan yang makin pulih
terima kasih tuhan atas ketabahan hati yang Kau beri
terima kasih tuhan untuk semuanya
^-^



oke. back to work
adiooosssss

October 11, 2012

:: tentang ::





aku tak ingat, bila exact date aku kenal dia
tapi yang aku ingat, aku kenal dia dari blog fynn
aku rasa dah lama dah. bertahun juga
dan seingat aku, lepas aku kahwin
dan pindah ke KL
aku terus terputus hubungan dengan dunia blog
dan aku stop follow blog fynn, juga blog dia
dan aku kembali aktif di dunia blog masa tahun 2010,
masa aku kembali bekerja lepas melahirkan aryan
banyak betul yang tertinggal
dan aku rasa dia update semula blog dia
dan banyak entry yang lama dah hilang
agak frust la kan
sebab aku tahu dia muda sangat masa tu
tapi aku tak nampak pon tulisan dia macam budak budak
aku suka betul gaya penulisan dia

 dia cakap
"aku tak suka tulis dalam protokol segala.
kerana ia membataskan perasaan sebenar untuk menulis,
bila kau terlalu berpandukan format.
pada pendapat aku, tulisan yang jujur,
adalah tulisan yang bukan untuk dibaca orang.
bila kau rasa tak ada orang akan baca,
kau akan tulis segalanya secara terang, jelas & nyata.
terpulang pada penerima
untuk terima cara yang bagaimana"

aku hanyalah silent reader di blog dia
tak pernah sekali pon aku letak komen apa apa
sebab aku tak tahu nak komen apa
kadang aku sedih baca
kadang aku gelak baca
kadang tu aku rasa geram
dalam umur semuda itu,
aku rasa dia cukup tabah untuk hadap segala masalah
aku rasa dia cukup kebal untuk tadah segala cabaran
bukan senang jadi dia
ada satu entry dia tajuk "kasut ini"
sangat menyentuh
dan di hujung nya dia kata
"kalau kamu, kamu masih pakai kasut itu?
atau kamu terus lempar 
dan 
tak mahu ambil tahu?"
betapa cubaan demi cubaan
betapa dugaan demi dugaan
aku yakin, itu semua buat dia kuat untuk hadap dunia

dulu dulu, mula mula aku baca blog dia
aku rasa (maaf) dia macam seorang budak liar
budak liar yang bijak
tapi bila lama lama baca
aku yakin dia bukan yang macam tu
dia hidup untuk emak dia
berdua tanpa lelaki

dalam banyak banyak entry dia
yang paling menyentuh ialah
"Dosa benci :: jumaat, 1 julai 2011"


___________________________________________

oke
"Tentang" ialah zine hasil tangan dia sendiri
di mana dalamnya ada koleksi entry entry blog dia
dari umur 16 tahun hingga 23 tahun
ada entry yang dia pernah coret di blog
dan ada yang tiada
seronok baca sebab aku memang suka air tangan dia
dan aku harap
satu hari nanti
dia akan keluarkan lagi
sebab sungguh. tak puas
^-^

dah lama dia keluar kan zine tu
tapi aku belum lagi mahu membeli
baru minggu lepas rasa nak beli
tak mahal. rm10 sahaja
semalam aku baru dapat
sebab servis pos express tersangat lah lemau
dah habis baca
best. 
best untuk follower blog dia macam aku
orang lain. aku tak tahu lah
^-^


oke
dah
itu saja review dari aku
untuk awak ; awin
semoga awak berjaya dalam hidup awak
semoga awak bahagia dengan emak awak
dan semoga awak jumpa lelaki yang betul betul sayang awak 
gud luck
^-^

October 9, 2012

:: aryan gud boboy ::



entah apa nak cerita
tak tahu nak type apa
tapi rasa macam tak best tak ber update
cerita pasal last weekend je la
^-^

last weekend,
abg dan 2 orang akak aku dari singapore datang
diorg 3 beradek tu memang selalu datang sama sama
kalau diorg datang memang full la aktiviti
ada saja rancangan nya
hik hik hik
seronok layan diorg
ala..bukan selalu pon
macam minggu lepas
kitorang pegi makan steamboat
satu rumah lah pegi
mula mula bapak aku tak nak
abang aku pujuk punya pujuk, ikut juga dia
dan aku pon mula nya tak mahu juin
memikirkan tempat situ panas
sebab kan dengan wap nya
nak bakar membakar lagi
aku takut aryan tak boleh duduk lama lama
kot kalau dia ngamuk
mesti dah ganggu diorg yang tengah sedap santap
tapi akak aku cakap
pergi je..kot mana tau aryan oke kan
soo.. aku nekad pegi je la

alhamdulillah
aryan sangat behave
mula mula bagi dia makan mee
pastu suap kan nasi goreng
lepas tu hotdog
lepas tu dia da macam angin sikit
okee...terpakse mummy upah eskrim
seronok la dia
then dia ok kejap
pastu bukak kan utube upin ipin
terus diaaammmm
aku suap ape pon dia ngap je
hik hik hik
gud boboii...<--- ni ayat dia
aku selalu ajar dia sebut "aryan is a good boy
tapi  dia pandai2 tukar "aryan is a good boboy..
terpengaruh dengan kartun boboy la tu
lantak laaa

layan sedikit gambar ni







ahad nye pula
majlis bertandang untuk anak saudara aku
sebenarnya dah berapa bulan lepas dia kahwin
tapi belah lelaki baru nak buat
anak saudara aku pon dah pregnant
2 bulan kot
hik hik hik

sile layan pic. 
baru perasan, pic dengan pengantin tarak
^-^




eksen betul dengan kasut baru
naseb muat n ngam
^-^

_____________________________________

oke
sori sebab pic semua same je dari FB
tu la sebab takde apa yang menarik 
ni je la kot
oke
bye
^-^

October 3, 2012

:: oooppssssss ::








masuk kali ni, dah tiga kali dah benda sama jadi
saket betul hati. saket betul jiwa
entah lah kenapa, benda yang mudah pon boleh silap
dan aku yakin, aku dah cek dah before proceed
salah juga
arrrghhhhhhh
seriusly, rasa nak maki
tapi cuba tabahkan hati
lagipon, nak maki sape? maki diri sendiri? tak berbaloi
bukan salah orang lain. salah sendiri kot
yang aku tak paham, kenapa benda ni asek jadi je

cerita nya macam ni
aku dari department OPERATION
almost every week,
department FINANCE akan bagi aku invoice untuk kurier
contoh : at the same time dia akan bagi aku 2 invoice
company A & company B
dan aku, kena masukkan invoice dalam sampul surat
dan akan kurier kan ke each company
masalah aku ialah
dah tiga kali aku buat silap di mana
invoice A aku kurier ke company B
invoice B aku kurier ke company A

masalah besar nya ialah
kadang kadang ada perbezaan charges untuk each company
sooo, kalau benda ni jadi kantoi la kan?
company A boleh tahu berapa harga company B dapat
dan sebaliknya
arrgghhhhh .... stress betul la
lagi stress kalau, department MARKETING pulak dapat tahu
lagi lah kecoh
kalau ini antara aku dan Finance
masih boleh di runding lah
tapi kalau sampai ke MARKETING
memang haru biru laaaa
ade chance nama naik kat meeting HOD nanti
sudah lah meeting HOD tu aku attend
stupid..!! stupid..!!

ada antara kalian yang handle part kurier kurier ?
ada cara macam mana nak elak benda ni jadi ?
aku punya plan, lepas ni aku tak nak buat da
aku nak suruh clerk ni buat
then aku cek
dah confirm semua baru proceed
aku macam dah trauma ni
fuuuuuuuuuuhhhhh
tolong..tolong....!!!!

October 1, 2012

:: kasut oh kasut ::




last week. ade majlis hari lahir anak budak department aku. si nana
pergi kejap. tapi agak segan sebab tak bawak hadiah
plus aku terlupa nak bagi duit yang dah masuk kan dalam sampul
malu nyeee
huk huk huk
tapi aku dah cakap dia awal awal
aku mintak postpone hadiah
next month la ye adam amsyar

sedikit pic masa majlis hari tu


*cooopppp
nampak tak kasut biru yang adam pakai
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tu kasut kat payless yang aku kenan tu
baru nak beli utk newborn baby
adam dah dapat pule
buwweeeeeeekk adam
:p

lepas tu
on the way mahu pulang
singgah kejap kat jusco bukit indah
niat di hati nak beli kan kasut aryan
kat payless tu
(plus geram tengok si chem tu soping sakan)
tapi
yang aku kenan semua takde size
tensen betul
kesian aryan

terus rasa macam saket hati
terus keluar
pusing pusing
masih juga usha kasut aryan
then incik somi kate try tengok kat satu kedai tu
aku memang tak pernah masuk pon
dia cakap ada kasut budak budak dalam cermin tu
aku pon try la usha
rupa rupanya
kasut idaman hati ada dalam tuh
perrghhhhhhhh
susah payah aku cari selama ni kat internet
rupanya ada di bumi johor ni
oowwwhhhhhh
pada hal masing masing tengah rabak
tapi gagah kan juga beli untuk aryan
hahahahahahahhaha




ade dua yang berkenan di hati mummy
tapi mummy lagi berkenan dengan si superman
tapi, sebab putih nanti susah nak jaga
sooo..mummy bagi 2 pilihan kat aryan
suruh dia pilih
sambil dengan gaya poyo aryan
"jari telunjuk di mulut... mata tengok kasut"
"buat suara.. huuuurrrmmmmm "
(konon macam tengah pikir)
then aryan pilih batman
dua kali kitorang wat test tu
ahhahahahahaha
soooo ... finally.... 


ini lah kasut aryan
beli size besar sikit. 6"
biar bole pakai lama sikit
sebab converse taxi tu size 5"
tapi nampak macam dah sendat
so...bergaya la anak mummy dengan hi-cut all star ni
hik hik hik

*ape cerita myn & chem dah terjebak kat payless
story la sikit

______________________________________

lagi satu sekarang ni
tengah kemaruk H&M kan
yang baru bukak kat LOT 10 tu
dah lama aku usha n tunggu dia bukak
walaupun aku tahu aku tak dapat pegi
tapi dapat follow perkembangan pon oke la kan

minggu lepas adalah minggu kedua pembukaan H&M ni
dan kawan aku si zu ade ke KL nak tengok Lawak Ke Der
aku ada kirim dia short untuk aryan
dan kasut untuk aku
but then, aku cancel n juz kirim short aryan je
tapi yang aku nak tu takde
so cancel la dua dua
cerita dari dia; orang ramai gila
masa dia pergi hari sabtu ramai sangat
then dia return datang lagi hari ahad
hari ahad terus kene beratur nak masuk
hahahahahhaha
gile betol penangan H&M ni yee??
mau tak gila, sebab yang terdekat cuma Singapore je
plus harga nya memang mampu milik
korang dah pergi?
wanna share?

dan oh ye,
sesiapa yang mahu pergi
hati hati
1 of my frend, ada pegi semalam
handbeg dia kene seluk
handphone hilang
so, korang be careful yaaa....
jaga beg elok elok

untuk aku
memang lambat lagi la dapat jejak
buat masa ni
if mahu apa apa
aku order dengan incik somi je la
tu pon kalau dia nak jejak sane
if tak, kirim la sapa sapa yang sudi
hik hik hik 

^-^


how's ur weekend??


September 28, 2012

:: payless @ jusco bukit indah ::








:: aku macam nak beli ni untuk baby dalam perot. gile comel ::


_________________________________________



siapa pernah dengar pasal "Payless" 
first time aku dengar dari instagram noe
excited tengok sebab kasut nya cantik cantik
kasut budak pon cantik cantik

then
aku promote kat chem
sebab kat "payless" ni
jual kasut yang size nya besar besar
sebab chem pon selalu susah nak carik yang size besar
entah lah dia dah pergi ke tak
huh

dalam pada aku google tu
baru aku tahu
rupanya "payless" tu ade bukak kat JB
hahaha..ape daaaaa...
excited nak pergi dari beberapa minggu lepas
tapi tak berkesempatan

kebetulan hari ini, jumaat, rehat panjang
dan ada budak yang ajak keluar ke jusco
apa lagi
usha laaaa...
fuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhh
menggile maaakkkkkk 
nasib baik duet dalam wallet ngam ngam
aku bukan gila tengok kasut aku
(plus aku tak pergi pon area kasut perempuan)
aku menggila tengok kasut budak 
alahai..
ingat tak jenama dulu dulu "airwalk"
ade pulak jual kat situ
cool gila
esok, aku rembat satu..
tengok aahh...!!!!
yang lagi satu best nyaaaaa
situuuu..tersangat lah muraaaaaaaaaaaaahhhh!!!
tak percaya pergi lah... 
^-^
lagi lagi sekarang tengah promo
2nd item dapat 50% less
pheeeeeeeewwww
esok...esokk...
walau memang agak kering, 
tapi aku nak gak beli satu untuk aryan 
converse dia tu, aku tengok macam dah sendat jeee
tunggu bonus tahun depan, mummy beli converse baru yeee
^-^

bagi yang tak tahu store dia kat mane;

1. Selangor :: Sunway Pyramid, Paradigm Mall
2. Ipoh :: Aeon Station 18
3. Melaka :: Mahkota Parade
4. Penang :: Sunway Carnival, 1st Avenue
5. Sabah :: Suria Sabah