July 13, 2011

:: kesah seorang ibu ::



ni cerita lama. aku tahu pon masa dengar talk pasal kebakaran kat ofis
ni cerita pasal seorang ibu yang keletihan balik rumah (sebab dia shift mlm)
lepas tu dia mintak anak anak dia duduk diam diam dan jangan buat bising
sebab dia nak rest. dia nk tidur sebab letih sangat
masa dia tengah tidur tu, berlaku kebakaran yang mula dengan asap
tapi, anak anak tidak langsung kejut kan ibu ni
sampai lah, ibu mereka tersedar sendiri dan masa tu memang dah lambat

masa kelam kabut tu, ibu ni lupa letak kunci rumah kat mana
mungkin juge sebab terlalu panik
dalam keadaan tak tahu nak buat apa tuh
entah datang mana idea dia untuk pecah kan cermin tingkap rumah
dan sumpah aku tak tahu, entah dari mana kekuatan dia datang
untuk bengkok kan besi cermin tingkap tu untuk keluarkan anak anak dia
gile. serius besi tu keras. lelaki pon belom tentu boleh bengkokkan
dan dia berjaya keluar kan ketiga-tiga anak nya
dan pada ketika itu, baru dia ingat yang dia letak kunci dalam bilik.
dia sempat ambil
tapi memang bukan nasib dia, masa dia lari keluar dari bilik,
dia jatuh dan kunci tu entah ke mana hilang
sebab asap dah terlalu tebal dia langsung tak nampak mana kunci tu
dan kat depan gate tu, dia mintak jiran jiran bawak anak anak dia pergi dari situ
dia tak nak anak anak dia nampak dia mati dalam keadaan macam tu
tapi, anak dia pergi juga depan dia untuk ucap "selamat hari ibu"
dan akhirnya, ibu malang tu pergi juga

___________________________________

seriusly, masa awek cina tu tengah cerita airmata aku mengalir macam hape
dan bukan aku sorang. ramai lagi yang nanges iye2
aku cuba letakkan diri aku kat tempat ibu tu
mungkin aku pon akan buat benda yang sama
yang penting nyawa anak tu
sebab sedangkan kene gigit nyamuk pon aku dh bising macam ape,
lagi pule kene api yang marak. kan ?
semua ibu mungkin punya rasa yang sama
kan?

bila hujung hujung talk tu nak abes, dia tanya
banyak mana sayang kita kita pada keluarga? pada anak?
dan aku jawab "lebih dari diri aku sendiri"
huhuhu .. mase aku jawab tu memang air mata laju laju turun
hahahahahha

________________________________

aceli, pompuan cine tu nak jual gas pemadam api
tapi dia cerita punye la buat orang lain sebak
tak nafikan memang penting lah pemadam api ni dalam rumah
tapiiiii .. mahal sangat la amoi
mane saye ade duet..
huhuhuhuh

5 comments:

she said...

huhu sedey la...xtau pun cite ni...nah gi cari lagu puisi by Taheera Rosheena = Rindu Ibu

Anonymous said...

last skali.. amoi tu yg nanges sbb tektik dia x menjadi.. hauhauahua..

p/s - kalo cik somi yg tertggal dlm tuh cane..?? syg x cik somi mcm syg anak..??

(o_0) said...

hahahah btl la mesti amoi tu nanges gegila pnt je cite org xbeli pon cian tol..

anyway.. incik suami kena terima hakikat yg anak dah jd keutamaan bg isteri. suami jatuh no 2.. tp jgn risau suami tetap yg pertama bila isteri nak mntk duit .. hahahaha

what eva it's kalo dah suami tertinggal dlm tu .. rasanye suami tu pon akan pesan isteri utk tglkn dia sbb nk suh jg anak tu. kannn???

(o_0) said...

oh ye pape pon kan.. utk isteri² jgn sesekali abaikan isteri bila dah ada anak. sebab syg mana kita pd anak tu.. one day dia akn tglkn kita. bila dia dah kawen. ms tu suami sgt sgt diperlukan utk teman hidup kita sampai ke tua.

aku ada dgr ceramah psl ni. suami tu tetap baby kita sampai ke tua. so jgn sesekali leka lyn suami.

aku bkn ckp ko tau cha.. ni aku share..

sbb aku ada dgr cite psl sorg suami ni ngadu dgn exgf dia yg bini dia sejak ada anak dah xbrp nk lyn kehendak suami. sian btl.

Anonymous said...

chem.. kalo sy yg tggl dlm tuh.. sy suh icha stay kt dlm.. bior sy jek yg kuar... huahauhauahua..