August 26, 2009

:: akhir nya ::

aku dapat call dari kampung
actually bukan ke aku, tapi pada encik suami
tapi aku yang angkat sebab
aku memang tak bole tido dari pukul 2 pagi
akak aku yang call
dia kate;
abang aku dah takde
dia dah pergi
dia dah meninggal
baru kejap
maknenya dlm pukul 3.15 gitu
dia tak mahu call hp aku sebab tak mahu aku terkejut
tak lama cakap, amin; anak saudara aku pulak call
dia kate; "cik..bapak amin dah takde"
aku tak bole nangis masa tu
aku cakap dia; "amin jgn sedih2 oke"
lepas tu dia kate; "cik kasi tau kat cik aswad k"
lepas tu aku letak phone
aku terdiam
aku kejut encik suami
tak bangun
sampai 3 kali, aku kate "sayang...abang dah meninggal"
dia bangun. terduduk
dia peluk aku
lepas tu baru aku nangis. nangis puas puas

aku sedih. sebab akhirnya aku tak dapat juga jumpa dia
memang dia cuma abang ipar
tapi dia dah macam abang sendiri
dia paling banyak bantu aku
bagi belanja masa aku tengah belajar
rajin bawak kitorg jalan jalan klu pegi spore
rajin beli kan kami macam macam
rajin belanja makan
tak pernah berkira
malah, masa nak keluar kan si putih
duit dia yang aku pakai sebagai wang pendahuluan
dia la yang sungguh sungguh suruh aku beli si putih
kalau tak, sampai sekarang pon aku takde kereta agaknya

nak cerita pasal kebaikan dia
memang tak pernah abis
banyak sangat
nanti aku lagi sedih
family kat kampung semua kate jangan pikir sangat
tak elok untuk baby
mane bole aku tak pikir
mane bole aku tak sedih

aku teringat mak cerita
masa dia tengah tenat minggu lepas
dia sempat cakap kat mak
akak aku baik. dia beruntung sebab dapat kahwin dengan akak aku
dia cakap terima kasih sebab beri akak aku pada dia
dia kate, sekarang dia tak bole jaga akak aku lagi
dia pulang kan semula akak aku pada mak aku
bahagia jadi seorang isteri bila suami cakap mcm tu

semua dah gerak ke spore lps sahur tadi
aku?
entah la
aku tak tahu

tolong ye
sedekah kan alfatihah untuk abang aku
terima kasih

9 comments:

(o_0) said...

innalillah.. org baek meninggal pon dlm bulan baek.. [jeles]

tabah ye cik isteri.. redha ok.. dia kan abg yg baek.. sbb tu dia pergi cpt.. igt tu..

ape yg dia dah buat dlu tu kena bls la blk kat anak² dia .. tu je kan cara kita mampu buat .. lain² berdoa moga dia tenang disana. amin.

waNNa said...

innalillah..al fatihah...

mochitsuki said...

innalillah..
rindu la pada ayah
moga.. anak2 kuat..
dan tabah..
macam aku..
*sempat lagi aku nak pasan*
senyum sket cha.. :)

Intan said...

Innalillah...Dari-NYA dia datang & kepada-NYA dia kembali ....

.::WaNiE::. said...

Innalillah tumpang sedih..take care cha

molly said...

innalillah. kakak. tabah ea. salam takziah buat akak sekeluarga.
tk care :)

dewi said...

takziah icha, akhirnya icha update juga blog.. rindu sangat kat icha.. take care ok icha n baby :)

chik star said...

al fatihah cha.

penyet said...

takziah icha. alfatihah.

*baru arini tau*