January 9, 2012

:: reward ::



bonus masuk jumaat lepas
tapi sedikit kecewa sebab aku salah pengiraan
ingat kan cuma tolak epf rupanya tolak tax skali
ah. tinggal begitu sikit
sampai hati. main main kan perasaan aku
ahhh :(

macam aku cakap
bukan lah banyak sangat aku dapat
tapi alhamdulillah sebab untuk orang yang baru kerja 8 bulan
itu sudah begitu banyak bagi aku
tambahan pula, sistem pengiraan nye juga lain
kalau selalu nye basic kau darab dengan berapa bulan kau dapat. kan?
tapi untuk pekerja yang tidak cukup setahun, pengiraan nya = sistem "pro rate"
basic * (berapa bln bekerja) * (berapa bulan bonus kau dapat) / 12 bulan
jadi, jumlah nye akan mengecil. kan?
di tolak lagi dengan epf dan tax
ouuucccccchhh... hahahahhaha

sejujurnya
aku memang tak letak apa apa wishlist untuk diri sendiri
aku cuba untuk gembira kan orang orang di sekeliling aku
terutama nya suami dan family yang banyak membantu aku

dan untuk itu
aku telah me"reward"kan


walau penuh drama masa aku nak bagi incik suami,
tapi akhirnya berjaya juga
nak compare dengan apa yang dia dah beri pada aku
nak compare dengan apa yang dia korban demi aku
tak terbanding, aku rasa
walau sebenarnya dia hendak benda lain,
tapi..lu amek je la dulu ye sayang!!
nanti gua kumpul lain
hahahahha

dan untuk si kecil aku tuh
aku beri ini



dari dulu dulu dulu
aku teringin hendak beli kan dia kasut
tapi rezeki tak pernah ada lebih
jadi bila ada sedikit kelebihan ini
aku beli lah satu untuk dia
mula mula nak beli sport shoe; nike ke adidas ke...
tapi semua tidak berkenan di hati
soooooooo
nampak je converse ni, aku rasa tergedik-gedik nak beli
bukan main pandai dia peluk & cium aku lepas pakai kan
ahhh ... lempang nanti!!!

untuk aku?
ada lah sikit
hik hik hik
^-^




13 comments:

Anonymous said...

ponnn..ponnn..tepi2 Evo nk lalu.. huhuhu..

nyway thanx sgt2..

e!ya said...

wahh aryan bergaya dgn kasut bonus..
cumelll kasut tue mmg xde tali erk..
ala2 blur skejap..

janna said...

pon2 apeeeee.mcm kerete kecil ku berbunyik jekk.nnti la aku beli galaxy s2.hahahahahahahaha.

msti aryan terasa kacak jekk pakai kasot tuh.

hukhukhuk.akuuuuuu?yelaaaaaaaa.

-icha03- said...

incik somi
sile..silee...

aya
yup yup
mmg takde tali
ade lekat2 tepi dia

kakde
gatal
pegi la naik fixie kau sane
huh!!

kacak ahh..
kacak mcm mummy

jgn kate kau,
aku pon tarak...
okeeee??
huh

Es hash ei Ka Ei en said...

sudah kena byr tax ye.. hahahaha..
neway ambil langkah berjaga²
kalo suka beli buku sila simpan resit. xpon mintak resit anak buah ko yg ramai tu.. boleh la deduct sikit tax.

ko nak duit yg kena tolak tu blk kan.. nanti isi borang income tax ko tgk exemption yang ko blh buat.

oh ye ko beli laptop kan..laptop leh deduct. exemption max to 3k dlm tempoh 3tahun. huhuhu byk tu weh..

n dont forget start la tolak zakat tiap bulan dr gaji ko. bkn sahaja utk keberkatan duit kita tp juga blh kurangkan byr tax. dari ko byr tax byk baik ko byr zakat dpt la saham akhirat kannnn.. hehehe tu yg aku belajar dr bos aku n aku dah amek pon langkah tersebut.


last but not least sila jgn lupa simpan utk bln 4 ye .. heehehe

-icha03- said...

chem
sama mcm laki aku ckp
byr ZAKAT.
hihih
sbb dia auto deduct
so..x prepare ape2 laa
tp boleh claim ke?
serius?
lappy tuh?
kene tanye kau lebih lanjut ni...

psl bln 4...
dont worrii
ituuu
duet laiinnn
hik hik hik

aniwei
tengs for d info
:)

Es hash ei Ka Ei en said...

duit tu ko leh dpt blk..
lps ko isi borang income tax for YA 2011 bln 4 nanti. ko kira tax n hopefully dgn tolak laptopnye exemption ada la refund utk tax ko tu.

but make sure ko mntk wawad resit laptop tu n simpan.

cumanya lambat sikit la dpt blk duit tu.

ermm nanti aku story la dlm blog. sbbnya nk story ko tru phone n email pon agak ssh dan semestinya panjanngggg.. hehehe

-icha03- said...

WEI WEI
plis plis
buat entry
aku tak paham
serius tak paham
bole dpt blk duet bli laptop tu ke?
or duet yg aku kene potong ms bonus ni?
aduuihhh
tak paham ni...!!!!

mochitsuki said...

weiiiiiiiiii aku nak tau gak..
cepat chemmm..
sbb aku pon dapat bonusssssss...
uyehhhh

Es hash ei Ka Ei en said...

bkn dpt duit beli laptop tu..
dpt exemption bg pembelian laptop tu base on receipt max 3k within 3years.

yg aku ckp dpt duit tu ialah duit yg tolak dr bonus tu. mungkin akan dpt balik.

tgk nanti cane..

ok nanti aku explain..

sbr ye chi n cha.. hehe

Emynz said...

comey jek aryan , cam cckp time kasih mummy hehehe!

ellla debab said...

aku claim hadiah dr korang2 sume di atas yep memandang sume tgh rezeki melimpah2 nih heuheuheuuu...sile dtg melawat aku di sungai buloh eh ^__^

utk yg pegi hanimun bln 4 tuh, portion aku tak reti2 nk ketepikan ker...kikikiiii

mochitsuki said...

icha bonus dia leh beli wawad tu..
means..
bukan calang2 bonus tu//
walaupon baru bape bulan keje..
*jelessss