December 10, 2012

:: "transverse position" ::




minggu lepas, khamis @ 6dec ada check up kat Hospital Sultan Ismail
aku kene refer ke Hospital sebab dulu ada kes masa melahirkan aryan
jadinya doc perlu lihat tahap kesihatan aku menjelang 40minggu ini
dan lagi sekali, ada masalah pada kandungan aku
kalau masa aryan dulu, leher nya terbelit dengan tali pusat
kali ini pula, kedudukan baby aku melintang
kate doc, if songsang masih boleh untuk normal
sekarang ramai doc yang dah mahir
tapi if melintang memang agak susah




kedudukan baby aku yang gambar ketiga itu. mungkin
"kedudukan melintang @ transverse position"
cuma beza nya kali ni
aku dah tahu yang aku perlu di bedah
berbeza dengan masa aryan, aku tahu last minit

update :: oh. lupe nak bagitahu
aku ada tanya doc;
ade kemungkinan ke untuk baby berpusing?
dia kate possibility tu memang nipis
sebab baby sekarang da besar
(almost 3kg)
dan juga ruang dah takde untuk dia pusing
ada juga aku terpikir untuk suruh mak bidan urut
ada yang kate boleh, ade yang kate tak payah
mak mertua aku pon kate tak payah
so.. aku rasa tak perlu la kot
plus aku sendiri tak confident
sebab dah 38 minggu sekarang ni
risau juge if ape ape jadik

khamis ni @ 13dec
aku ada check up lagi
untuk pastikan (finalized) kedudukan baby sebenar
if memang betul begitu juga kedudukan nya
maka nya, 23dec aku perlu masuk wad
dan 24dec aku perlu di bedah
aku cuma pikir satu; kesiannya aryan 
tak pernah satu hari pon dia tidak tidur dengan aku
-_-
alahai
sedih
tapi dia dah besar
harap dia paham lah
paling lama pon aku perlu duduk dalam wad 4 hari
paling awal 3 hari
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhh
sian si bujang tu
mesti aku tidur dengan air mata
ewaaaahhh..!!!

perot aku maken lame maken ke bawah sangat dah
aku tengok sendiri pon seram
hahaha
jalan pon dah tak boleh nak laju laju sangat
saket semua
tapi semalam aku kuat kan semangat juge mop rumah
aku tak bole betul asek baring sepanjang masa
bosan. rimas
lepas tu ajak aryan jalan jalan kat luar rumah
sibuk betul dia asek nak pimpin jeee... 
takot mummy dia terbalik ke belakang kot
^-^

jujurnya
memang aku mengharapkan bersalin secara normal
sebab aku tau, proses pemulihan bersalin secara bedah ni lambat
tapi
dalam keadaan aku macam ni
aku tak kesah la
mana mana la yang datang dulu
if tuhan kata aku perlu normal,
siapa aku untuk tolak takdir. kan?
dan if tuhan dah kata aku perlu dibedah
redha saje lah
dulu pon aku operate juga.
yang penting sekarang, anak aku nanti sehat walafiat
itu saja

takde idea la nak cerita apa lagi
nanti aku update lagi
memang selalu lambat sekarang ni
arap masih ada yang sudi nak baca
apa apa akan aku update lepas check up khamis nanti
doa kan saje yang terbaik untuk aku
dan aku yakin,
apa yang telah tuhan atur
itu lah yang terbaik
inshaa Allah
^-^


10 comments:

Es hash ei Ka Ei en said...

uikks melintang eh..
1st time tahu ni..

maknanya masih ada peluang baby bergerak ke position yg sebetulnya eh?

aryan mesti paham.. mesti kuat yg xkuat tu mak dia la kot. hehehe

doa banyak². usap² perut selalu sambil zikir dan doa ye.

anything can happen. Allah maha mengetahui.

-icha03- said...

chem
eh
lupe nak cerita
(itu aku ade update)
peluang tu x pasti
tp doc kate mcm nipis
sebab bby da besar
ruang dah terhad utk dia pusing

memang
selalu doa n zikir utk baby
berserah saje pada kuasa Dia
:)

Emynz said...


aku lak yg debor baca..haha ape pun moga sume di permudahkan yer beb....

-icha03- said...

mynz
gedik
hahahaha
mcm x pnh beranak
:p

Es hash ei Ka Ei en said...

moga ada keajaiban.

so apa rasa bila baby melintang ni?

ada different ke tadek different. sakit terlebih ke, ssh nak gerak terlebih ke.. atau normal je mcm keadaan biasa or songsang?

e!ya said...

aku last trimester g2 gak tp 36weeks still ada ruang tuk bposing..

xpe seme buleh jadi keajaiban yg penting ko mohon dr yg esa d'permudahkan...ckp dgn baby dok dlm keadaan normal..insyaallah siapa tahu kan kuasa yg esa..

aku doakn segala urusan kelahiran dpermudahkan..amin

aryan ko jgn risau, yg penting pikir diri ko n baby, aku dlu pon risau kat anak2..tp alhamdulilah allah permudahkan segalanya

-icha03- said...

chem
insyallah
insyallah

keadaan nye same je
takde banyak yang beza

aya
oh ye ke?
tu la..
ape pon tgk kamis ni
arap ade la berita baik untuk aku

tenkiu yee
;)

♥naematulsaadahismail♥ said...

xpelah akak gimana cara sekalipun,yg penting both selamat..moga dipermudahkan semua. nanti dah baik luka boleh juga berbarut.hehe.

anak sulung;konpem akan dirindui.hehe
tapi aryan dah besar,mesti jadi abang yg baik

semoga both mommy n baby dalam rahmat Allah SWT sentiasa

NURUL JAMIAN said...

baca entri ni keta berdebar2 take care cha

Ella said...

"terbalik ke belakang.." haha ko nih lawak la..
baby buat stunt ye
aku harap sume okay, dipermudahkan dari mula proses nak bersalin sampai lah baby kua tengok dunia..
semoga baby sihat2 hendaknye dan sempurna..

selamat ber check-in tau :D hi hi