February 16, 2008

:: kenape tidak setia ?? ::

jgn slh phm dgn tajuk di atas
tiade kene mngena dgn jets
but if...dier mmg tidak setia..
ape yg bole aku ckp ..
dier bkn milik aku..
dier belum sah aku punya
so..biar kan saje...
selagi dier belum jd milik aku..
dier berhak utk tidak setia..
siape aku untuk melarang...
dan aku percaye...jike dier tidak setia
itu adelah balasan tuhan utk aku
kerna...pd 1 ketika dulu ..
aku pernah tidak setia ..
what goes around...comes around
kau x pyh tunggu kat akhirat...kat dunia ni kau dh terima..
cash...!!!
tp..klu btol dier tidak setia pd aku
biar lah skrg...biar lah...
jgn nnt..bile dier sudah jadik suami aku...

so...blk pd asl cerita
aku cuma ingiin tanye kan...
kenape...bile sudah jadik isteri...sudah jadik suami..
tidak boleh berlaku setia..
kenape mesti hati berbelah bagi...
kenape mesti cuba mencintai org laen ??
aku bukan berckp pd cerite di tv..
atau cerite di surat khabar..
tp..aku cerite melalui pengalaman aku sendirik
melalui kesah kakak aku
melalui kesah di pejabat
di sekeliling aku ..
ssh sgt nk jmp org yg setia pd ketika ini
sgt sukar..
tp..kenape ekk.. ??

klu sblm kawin dulu...bole berjanji sehidup semati..
boleh terime sgale keburukan pasangan
tp...bile dah hidup bersame...segalenye di bongkar
kenape.. ??
tiade lg ke rs syg dlm diri ??
tidak igt kah ank di rumah
kenape.. ??

aku pnh tny pade suami org..
kenape mst bercinte lg...
knape mst curang pd sang isteri.. ??
ade yg menjwb...
"kau anggap saje...kau spt mkn lauk ikan ..."
"klu hari2 kau mengadap ikan..x kah engkau bosan ?? "
"kdg2..tekak mau bertukar pada lauk ayam "
wat the f**k ???
senang nye alasan yg kau berikan wahai suami.. ??
ade juge yg menjawab
"ssh nk bilang shida...ini berkait dgn hati"
"klu tiba2..ko bgn tido..tgk sblh kau.."
"tiba2 jek ko akn rase...kau x cinta dier lagi... "
sgt bastard kan ???
kenape sng sgt alasan2 tu keluar..

then...psl sang isteri pulak...
mudah sunggoh bertukar hati..
ape silap nye yee...
jike benar sang suami tidak baik..
kenape tidak di bincang saje..
kenape mst ade hubungan dgn lelaki laen..
all tis thing happen in my office..
n aku rs sgt keji...sgt kotor...
oke la...klu lelaki...dier bole kawen 4..
x de la rase sgt..
tp klu isteri.. ??? knape mst ade hubungan dgn lelaki laen
x syg ke pade suami ??
x syg ke pd anak ..
kau x rase kotor ke bile melakukan itu dgn lelaki laen
x rase ke.. ??
aduhai....

biar aku ceritekan psl kakak aku
dier sgt cintekan suami dier..
mereka bermule hidup berdua dgn sgt sukar..
same2 berjuang...same meningkat kn taraf hidup
lama2...hidup maken senang... hati maken gembira..
tp...lelaki... bile hidup sudah sng sikit....
sudah mule lupe..sgt mudah lupe...
bisnes jatuh...sudahnye...dgr cerite ade perempuan laen ..
hutang keliling pinggang...
dibawaknye kakak ke langkawi...kampung kami
di simpan kakak di situ..
kakak kater...kdg2 dier hilang..entah ke mane..
kami terputus hubungan dgn kakak
hanya telefon...mak rindu..bpk rindu...kami semua rindu
smpai la...kami dgr... si suami sudah kawen laen..
kakak pulang...ke Jb...
dgn ank2 nye 3 org..
tinggal di rumah kami ...
sedih melihat nye...cube utk gembire...cube utk bercerite
tp kami tau...pd ank sulung nye...dier ngadu cerite..
kami kate kan..."lupe kan saje dier kak...pg saje mahkamah...cerai saje "
bukan niat kami utk runtuh kan masjid..
tp..ape gune nye masjid itu...klu tiade penghuninye...
tiade serinye...tiade isinye...
"sayang sgt pada dia...x mungkin kami bercerai" itu jwb kakak
dier slalu kate kan.."akak sedey psl bisnes yg jatuh...psl sudah porak perande begini "
tp..kami tau...jauh dlm hati nye... dier merana..merana kerana sang suami...
kami sgt tau... tp ape bole kami buat...
perempuan... klu sudah cinta...begitu la dier...
dan smpai ujung nya....
kakak pergi...dier pergi juga...
pergi meninggal kn kami...yg sgt cinta kan dier..
pd ketika itu...dier mengandung...n dier asma ..
tp...sblm dier koma...ati nye saket dgn sang suami..
dan aku.... jumpe dier pd ketika dier sudah terbaring kaku
koma .. .tidak berkate...
smpai ke akhir nafasnye.. bile kami ade di keliling katilnya ..
saat doktor mencabut wayar pernafasan nye..pd ketika doktor kate..otak nye sudah lame sunyi
pada siapa utk kami slh kan...???
pd suami yg tidak mengenang budi
atau pd dier..?? yg terlalu cinta kan suami??

dan sekarang... hanya tinggal 3 ank nya pd kami
yang akn kami jage smpai bile2
ank bongsu nye...ikot pergi juge..
dan itu lah...mama si alia...
kami slalu pesan pd nye...jd la seorang budak yg cerdik...
yg boleh membela nasib 2 adik nya...
hanye pd dier kami berharap..
moge tuhan slalu melindungi mereka bertiga...

*maaf...aku emosi*
semoga...ape yg terjadi...tidak terjadi pada aku...
pada kawan2 aku...pada saudara mara aku..
pada sang2 suami...cintai lah isteri anda...
begitu juge utk sang2 isteri...setia lah pada suami..
ape pon yg terjadi... ingat lah...satu ketika dulu...
kamu pernah bercinta..pernah berkasih sayang...
itu saje..

*mmg aku belum berkahwin..belum tau mcm mane perkahwinan itu ..
tp..ini hanye lah utk mengingat kn diri sndirik...
bukan utk siape siape..

15 comments:

.::WaNiE::. said...

cha,
i know how exactly you feel, aku sedang menghandle situasi itu, bukan aku tp family aku, n aku tmpt dua2 mengadu, yg curang dan yg dicurangi.its hard..dan sangat menyedihkan..tp kita xleh nak wat apa..sbb kalau kita nasihat yg curang tu, dia xkn dgr & bg mcm2 alasan. sedih,marah,menangis,jijik,benci sume ada cha, tp i cannot hate those people sbb diaorg sgt berjasa kat aku.

^dada^ said...

wanie..
yerp...yerp... itu mslhnye.. klu mende tu jd pd family sndirik..
sukar nk terime n nk hambur kan pon ssh...
sabar wanie...
(itu saje aku bole bilang)

.::WaNiE::. said...

ye lah cha :) thanks..itu je lah yg bleh aku buat..ppn, plg2 pun dah sedih sgt nangis arr :p

^dada^ said...

yer laa.. mmg pon.. kuat mane pon dier...
pecah juge kolam air mate tuh..
huhuhuhu

gurgurlz said...

memang tersentuh bila berbicara topik ne..
sedih+geram+sebagainya..
keseronokkan sang curang,
kepiluan sang mangsa..
menjd pedoman hidup kan..
tapi kenapa susah sangat utk stia..

^dada^ said...

zura... manusia akhir zaman... mcm dh jd trend pulak...

mochitsuki said...

hmm.. aku xtau nak cakap ape..
kata2 ko..
ayat2 ko..
sme ape yg kau..
tuliskan tu..
hope xterjadi pd aku..
harap doa dr kalian sme..
akan jdkan rumah tangga berkekalan..

dan ayat last tu..
cam lagu dewa la plak..

eceli.. aku hamper..
bergenang airmata..
hmm... kalo la.. mende ni..
terjadi pd aku pon...
aku sendiri x sanggup mo handle..
yep!.. kasih kita..
pada somi atau org yg tersayang..
satu jk.. tade dua..
selama-lamanye..

sape jek yg sanggup berkongsi ..
kasih syang dgn org len..
nak kongsi duet pon..
ingat senang ke..
dunie.. dunia..

^dada^ said...

ye la chi...aku doa... mende ni x jd pade kwn2 aku... n pd sape2 pon..

moge ko heppy slalu ngan somi n family terchenta... >:D<

mochitsuki said...

amin cha..
hope berkekalan..
dan.. xde halangan antara kami..

dan.. aku doakan juge..
tuk ko n jets..
bersatu ke jinjang pelamin..
hihihi..

^dada^ said...

tengs chi ats doa mu...
*sayang ko*
tba2 mcm sedey lak.. huhuuhu

liserwisha said...

sedih..sgt2 sedih... :(
kenapalah manusia x pnh puas??
rambut sama hitam hati lain2 :-s

^dada^ said...

sha... ssh mo citer...

mochitsuki said...

cha.. tape..
dugaan skang.. tape..
dugaan akan datang..
kita x tau..
gerun aa

^dada^ said...

itu laa...risau...risau...

penyet said...

bolehkan aku menjadi suami yg setia sehingga ke akhir hayaT ?? :-s