April 6, 2011

:: mencari rezeki ::



(gambar tak ada kene mengena dengan cerita. haha

dah lama tak update
malas dan juga tak ada cerita cerita menarik nak kongsi
tapi hari ni rasa macam nak kongsi sesuatu dengan kamu kamu
pasal cari duit
seawal umur berapa korang cari duit?
sekolah rendah? sekolah menengah? lepas habis belajar?
kalau aku masa umur 15 tahun

masa tu kalau tak silap aku, bapak aku dah berhenti kerja
kitorang anak beranak suruh dia berenti sebab kesian tengok dia
tapi masa tu, masih ada 3 orang anak dia yang masih belajar
akak aku (ting 5) aku (ting 3) adek aku (aku x ingat umur dia)
memang adek beradek lain beri bapak aku duit la
tapi; aku tak nak susah kan siapa siapa
so aku keje carik duit sendiri
kebetulan masa tuh, family kawan baik aku bukak kedai makan
so aku kerja la dengan dia
aku duduk rumah kakak aku, so dekat la dengan kedai tu
masuk kerja pukul 4 gitu
abis kerja pukul 11 or 12 malam
dapat la sehari rm20
cukup la untuk student macam aku
bole guna untuk belanja kat sekolah
kumpul sikit, bole beli beg, baju sekolah
cantu la
tak ingat berapa lama aku kerja dengan dia
tapi lama juga la

lepas tu kalau tak silap aku, akak aku buka kedai runcit
then aku kerja kat sane pulak
aku kerja masuk petang sampai malam juge la
pon aku rasa rm20 gaji aku
kedai runcit penat sikit la
nak susun barang. nak packing barang
tapi untung banyak. syookkkkkkkk
aku kerja kedai sampai aku masuk U
masa tu kerja lagi lama la
sampai tutup kedai . 2 pagi gitu
dapat rm25-rm30 sehari

tak lama lepas tu, sesuatu terjadi dan kedai terpaksa tutup. bungkus
aku hilang tempat cari duit
sebab masa ni, memang aku tak minta duit dari parents
aku tak nak susah kan adek beradek lain,
sebab masing masing ade tanggungan
bila dah belajar kat U lagi banyak nak pakai duit
fotostat la, beli buku la, macam macam ah

kakak aku yang duduk kat singapore, ajak aku join dia kerja
korang nak tau kerja ape?
kerja maid tauuuu
tapi bukan maid sepenuh masa
kakak aku jadi maid dekat banyak rumah
kitorg akan bergerak dari satu rumah ke satu rumah untuk mengemas
letih weh. mop, lap tingkap, iron baju, cuci toilet, menyapu
sehari tu ade la dalam 2-3 rumah
rumah pula memang besar besar
ada sekali tu, kitorang dapat kontrak kemas rumah doktor
3 tingkat wehhh
hahahahhahahh
masa tu, aku dapat gaji 100 sing dollar untuk seminggu
mantap kaaann ??
ulang alik masuk singapore masa tuh
nasib baik jadual kelas aku banyak weekend dan malam
so memang x kacau kerja aku la

tak lama lepas tu, akak aku terpaksa stop kerja tu
dia dapat kerja lain
lagi sekali, aku hilang tempat cari duit
heh
dan mungkin tuhan nak tolong
abang aku rekomen kerja ofis
since jadual kelas aku takde siang
jadi, boleh la aku bekerja
masa tu gaji aku rm750
kembang kembang hidung aku
kerja ofis seh
tahun 2003. sebab ni last year aku study so aku syukur sangat la
sebab tak ada la aku menganggur bila dah abes study nanti
tu la tempat pertama aku kerja "Century Total Logistic"
sampai aku berenti nak pindah KL
dari seorang kerani sampai ke supervisor
dari gaji kecik ke gaji besar
dari bonus 2 bulan, sampai ke 5 bulan

sampai ke hari ini aku tak pernah berhenti,
untuk cari kerja yang beri aku gaji yang best
di samping position yang mantap
umur semakin meningkat, tak kan nak kerja kerani saja
memang. aku bersyukur. terima kasih tuhan
tapi, aku juga punya cita cita
untuk menaik kan taraf hidup aku sendiri

sebab itu, aku dan suami telah buat satu keputusan yang amat sukar
tapi amat bermakna bagi kami
(ini nanti aku cerita lain hari )
semoga tuhan berkati kami
semoga tuhan beri jalan yang terbaik buat kami
dan semoga tuhan selalu tetap kan hati kami
demi putera kami
demi keluarga kami
doa kan. ye?

9 comments:

afdni said...

keputusan??? owwhhh, sungguh tk sabo aku nk tunggu 'lain hari' tu.. tkper tkper aku doakan yg terbaek yerrr..

chik star said...

amin cha..

cerita lain tu cm suspen saje.

(o_0) said...

ci cite ci cite ..

sapa setuju angkat tgn cam saya ye ... :p

*aku start jual mkanan kat playground.. tolong jiran jual kepok goreng tganu tu.. pastu tlg jiran lain jual karipap kat flat² ms sekolah rendah ... syok btl pengalaman tu.. kueh karipap xabis jual kitorg mkn n sorok dlm pili bomba nye umah tu =)) *

-icha03- said...

yunie
hihih
sabar
akan di kabar kan nnti

has
memang suspen
:)

chem
x abes abes kan kau
usop..usop..usop..
a'ah kan
aku dulu pon pernah
jual kerepek kt sekolah
ms tu darjah 5 or 6 kot
pastu kene stabbed
orang kantin ngadu kt guru besar
pastu cikgu x kasi jual da
:(

Anonymous said...

patotla fridge x cuci lg.. sbb x dpt 100 sin dolar.. huh!!!

*kalo cuci toilet & kipas skali bleh x..?? huahauhauha*

(o_0) said...

cuci toilet n kipas tu keje suami ah.. lalalalala..

*tolong jawab *

wakakakakaka

ciannye ko cha sampai camtu eh org dengki.. dah kerepek dia xsdp .. nasib ah kan.. ntah pape jek.

penyet said...

macam bole agak je icha nye planning.. musti mau bukak bisnes sendri.. xlari dr keje part time wawad skrg..

(o_0) said...

agus salah ah tekaan ko. kata IQ tinggi.. huhuhu

-icha03- said...

incik somi
malas
huh

chem
tenkiu jwb kan
tu laa, mentang la kite budak2
:(

agus
salah
hahha

chem
tenkiu lagi sbb jwb kan
hahahahhahahahah