September 11, 2009

:: saye malu ::

aku rasa tak semua tahu
yang persekitaran tempat aku bekerja sekarang
membolehkan aku untuk jumpa manusia yang dari pelbagai pelusuk dunia
sini; ada staff dari Korea, ada dari China, ada dari Sepanyol
ada dari Brazil, ada dari India, ada dari Thailand
ada dari Filipina, ada dari USA, ada dari Australia
dan aku tak tahu la ada dari mana negara lagi

Ada 2 ketakutan yang aku risau aku akan hadap
Pertama; aku kena pastikan English aku di fahami oleh diorg ni semua
dan yang pasti nya memang fail la kot
tapi alhamdulillah buat masa ni aku bole komunikasi dengan diorg la
nampak macam semua paham
tapi x tahu la kalau diorg buat2 paham
tak caye tanye chem; dia ada masa aku bual dengan mamat Korea
dah la mamat tu pon English fail
dah macam itik & ayam
*gelak gelak kecik*

tapi, dari masa ke semasa
aku dah biasa la dengan keadaan ni
aku kena selalu sedia
kot2 diorg tanya soalan yang aku sendiri tak paham
klu aku dah tak paham
camane pulak aku nk jawab kan ?
dah lah tu, aku nye post ni memang laaaa kene entertain diorg ni semua
memang libang libu la jantung aku ni
ade can lepas setahun ni contract aku kena terminate
kih kih kih

okay
Kedua; aku risau kalau diorg tanye part2 peribadi
contoh nya, yang sentuh bab agama
dan tadi, bile mamat Korea yang fail english tu
sama sama tunggu lif dengan aku
dia start nak bual dengan ayat
"i have some personal question to you"
aku dah debar-debar ni
aku bajet, dia nak tanye pasal puasa la
aku doa doa dia tanye yang tu
tapi aku dah rase laen macam bile dia tanya
"what should we call the scarf that women here wear?"
dalam hati aku.. ahhh..sudah
mesti aku kena punya ni
aku jawab, "in Malay we call it tudung"
so, lepas dia berjaya sebut bende tu dengan betul
dia tanya aku lagi
"why that, some of them wear it & some of them not? "
korang leh bayang kan tak muke aku camane masa tuh
dia tambah lagi
"is that because women that wear it is Muslim,
and the other part is not"
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mane bole cakap gitu
aku laju laju cakap
"no..no... its not like that"
serius. aku tak tahu nak jawab ape
dengan malu malu aku jawab
"i am also muslim but i am not wear tudung"
"but it's compulsary for us as Muslim women to wear tudung aceli"
ho yeaahh ...!!!! tebal nye muke aku masa ni
pastu tiba2 lif terbukak
aku cuba alih kan topik
aku tanya dia
"you going to menara?"
tapi agak nya something wrong kat telinga dia
dia tak dengar pon
dia tanya lagi..
kali ni lagi pedas
huhuhu .. mak tolong...!!!
"You said that its compulsary,
but why some of you did not wear it?"
aku diam. maen2 punat lif
pastu konon2 tertekan. pastu dia nmpk kawan dia
pastu dia borak borak. pastu dia tak tanye lagi da
pastu aku tarik nafas lega

sumpah. pasni kalau aku nampak dia
aku buat buat busy on call
tak pon aku siul siul jalan laju laju
saket nye jantung macam kena tikam


*chem...
ni la soklan menusuk yang aku cakap tadi
menusuk tak?
saket ni
huhuhuh

korang korang, jangan nak komen yang menusuk juge yee
aku delete kang entry ni
selamat berbuka
^-^


*owh yee..aku call untuk booking nasi penyet tadi
tapi, dia kate tak open lagi book untuk esok
korang doa kan aku dapat tempt ye esok
dah terase sangat da nasik ayam penyet ni kat tekak aku
Bukan PENYET ye agussss... :p

10 comments:

(o_0) said...
This comment has been removed by the author.
-icha03- said...

wawwawawa....
bole ke jwb cantu ..
takot silap jwb..
kang dia gune jwpan aku tu,
untuk explain kat org2 dia kan
tak ke naya ?

ngeri den..
huhuhuhu

.::WaNiE::. said...

huhuhu apa kata dari sekarang ko prepare pelbagai alasan dan pilih mana satu yg terbaik

** tu ajaran sesat tu sebenarnya tak ada alasan bukan??

-icha03- said...

aku lagi suke elak,
dari tersilap jawab..
bahye beb.. :p

(o_0) said...

btol tu elak lg baek.. sbb kalo jwb lg byk soalan.. diorg ni mmg jenis very queries...

aceli aku pon pnh la kena soklan cepu emas ni..

ms aku keje tmpt lama.. mcm ko melayu ade brp kerat je..

bos aku direct tnye.. dia bangsa cina malaysia ni je.. dia ckp pepg dia sll dgr org membaca al quran kat masjid.. dia xmrh dia ckp .. dia suka lg ada la.. sbb tu kira jd alarm dia bangun pagi :p

pastu dia tnye isu tudung.. pastu isu minum arak.. plus isu masuk club.. hamek ko.. at least ko cHa ade la button lif boleh memain kan.. pastu lif benti ko boleh blah..

aku ms tu tmpt aku duduk ngadap dia je.. dia lak tnye ms tgh sebok buat keje.. xleh nk lari mana.. mmg kena jwb.. nk jwb xdek hal sgt.. nk susun ayat supaya dia xslh phm tu ssh.. dlm kita nk elak dia pndg rendah dgn islam kita nk cuba bg dia pdgn yg tak boleh buat kita teragak² dgn agama kita sendiri.

ngeee

Anonymous said...

pe yg susah sgt..

gunekan la blik peraturan2 agama dia..cthnya bitau yg seme agama melarang minum arak, membunuh, etc.

tp x seme penganut2 agama dowang ikot.. such as, berzina. seme gama melrang berzina tp most of them dpt anak dlu br kawen. means seme agama telah menetapkan peraturan2 tp terpulang kpd penganut2 nya utk ikot.

mochitsuki said...

salah jawab..
buleh tersimpang aqidah weih..
jgn men pajak je...

chem.. islam amalkan tiada paksaan ke??
uish.. bahye2 ni...
bukan wajib ke??
yg buleh dilihat cume..
muke dan tapak tangan..

no komen..
org moden xpakai tudung..
yg xmoden.. pakai tudung..

(o_0) said...

aku da delete dah cHi :|

takot org lain bc lagi lain fahamannye.. :-ss

sbnrnye.. tiada paksaan dlm memeluk.. once kita dah peluk islam.. kita patut patuh pd ajaran islam. tp konsep tiada paksaan dlm islam tu dah mmg terjd kat dunia ni pon.. kalo ada paksaan dah lama dah kita sume ni kena tutup aurat yg sebetulnya..

ada pakai tudung tp bj sexy.. ada tak pakai tudung bj elok je tutup aurat.. tak nmpk susuk bdn..

pokok pangkal akal dan pikiran kita sendiri.. aku ni pon jahil sbnrnye.. byk lg yg perlu aku bljr dan amalakan ttg islam. :-s

mochitsuki said...

pokoknye.. moden atau xmoden jek..
kan..
xmoden.. pakai aa tudung..
pakai bj labuh2..

sangrajunatapa said...

that kind of question actually is point to all Muslim like us. some of them quite curious about our religion that why we have to ready to answer with a good explanation. Our morals is a sign of our personality. All the bads is come from us and all the kind is from Allah.

God Bless..