July 18, 2012

:: meatball ikea ::




update :: alhamdulillah. dana untuk baby juna sudah cukup
alhamdulillah. dalam tempoh 24jam saja
begitu ramai yang peduli. begitu ramai yang sayang
alhamdulillah. syukur
sebentar lagi. jam 9pagi, juna akan di bedah
moga semua berjalan lancar. insyallah.
kita doakan sama sama. ye?


_______________________________________


oh ye
isnin lepas, aku ada google pasal meatball ikea tu
saja saja la kan
sebab kan ramai yang cakap benda tu sedap
aku pernah pergi ikea tu, tapi tak pernah makan kat sana
jadi nya memang tak pernah tahu macam mana rasa nya

kalau dalam google memang banyak la kan resepi meatball tu
cuma nya tak tahu yang mana satu betul
aku cuma ambil yang paling mudah
hihihihi

aku tahu, sepatutnya kita kene buat meatball tu sendiri
tapi sebab malas ah.. aku cuma guna meatball ready made
dan aku lebih tumpu pada kuahnya
dan ye, kuah nya agak pekat
next time perlu di cairkan
^-^

dan alhamdulillah
sedap. memang sedap
dan jujurnya, aku tak tahu macam mana rasa nya
jadi nya, aku tak boleh cakap yang rasanya asma macam meatball ikea tu
ah. tak peduli. yang penting sedap
^-^

:: update ::

sebab si budak kecik nak tahu resepi
jadinya
mari kita kongsi
(dah kongsi ni jangan tak buat pulak. huh)

bahan bahan ::

2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar (di potong dadu & di goreng hingga layu)
1 biji tomato (di potong dadu)
1 1/2 cawan air sejuk*
100 ml susu segar/susu cair*
3 sudu sos tomato*
3 sudu sos tiram*
2 sudu kicap manis*
2 sudu lada hitam*
1 cube ayam*
1 sudu gula*
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan air)
cendawan tiram/butang

cara cara membuat ::

a. cairkan butter 
b. masukkan tepung gandum
(goreng sampai bertukar warna coklat2)
c. masukkan bawang yg sudah di goreng/tomato/cendawan
d. masukkan semua bahan bertanda (*)
e. untuk pekat masukkan bancuhan tepung jagung

cara cara hidang ::

a. goreng meatball segera
b. goreng fries
c. tuang kuah
d. hidang

SIAP..!!!!

*aku tak masuk kan tepung jagung sebab kuah dah sedia pekat
dan kalau korang nak cair, tambah air lebih sikit
if dah tambah air, pandai pandai la tambah benda lain
biar rasa nya sekata
ye?

selamat mencuba!!!!

8 comments:

.::WaNiE::. said...

tak aci

tak letak pun resipi

hehehe

-icha03- said...

wanie
ehh..
ehh..
nak ke??
oke oke..
baik...
hahahahahaah
:0

Emynz said...

ikea tak best sangat, home made lagi sedap kot. ke aku yg memang tak suke gravy tu. nice. bleh try nanti :D

-icha03- said...

mynz
x best ke?
semua org ckp best..
:p
dah try bagi tau hasilnye
yee..
;)

Es hash ei Ka Ei en said...

aha setuju dgn min..
sbnrnye xde la sdp pon meatball ikea tu.. aku pnh try dulu..

then sekali tu je la aku try pon hehehe

anyway .. sudu ko tu sudu teh ke susu mkn??? b-(

-icha03- said...

chem
ye ke?? nnt aku suruh wawad bwk laa
sudu besar
maaf kan
hahahaha
:p

aNaS said...

dada..
kalo nak gravy dia, aku lh tlg belikan..ikea ade jual gravy dia sekali..pastu ko tertinggal tu..meatball ikea kene mkn ngn jem..baru mabelesss!!

-icha03- said...

ana
ehh
baru br prasan ko ade komen
ye ehh ?
mahal ke?
mkn ngan jem ek?
tu la..
sbb aku x pnh mkn
so x tau mcm mane...
oke oke..
nanti try lagi..
:p