November 23, 2011

:: cahayamata kedua ?? ::



sejak akhir akhir ini
ramai betol kawan kawan melahirkan anak kedua
baru beberapa hari lepas aku baca blog noe
dia pon cerita yang sedang plan untuk baby kedua
dan hari ini, kawan aku si ana tu pon sedang merancang juga
wah. nampak macam seronok
mesti best lagi lagi dapat yang kedua itu perempuan
sepasang sudah

incik suami pon ada tanya hari itu
"ini dah berdiet-diet bagai, bila nak preggy lagi?"
aduuiihhh

umur sudah meningkat ke angka 30
tahun depan sudah 31
bukan aku tak mahu tambah lagi
tapi tapi tapi
pertama; aku masih belum puas dengan aryan
belum puas beri seluruh kasih sayang pada dia
dia pon belom cukup besar; pada aku
cakap pon belum pandai
apatah lagi untuk paham apa yang aku cakap
beri lah aku peluang untuk manja manja dengan dia dulu

kedua; selagi kami masih duduk berjauhan ni
aku rasa tak sesuai untuk aku mengandung lagi
sakit pening aku nanti, sape mahu layan
cewaaahhhh
sebab masa masa begini lah isteri nak bermanja dengan suami
mintak apa pon je la
sure dapat (terutamanya makan) hahahahah
lagi pula, nanti dia berjauhan mesti asek asek risau kan aku
kasihan dia

ketiga; aku masih rasa kewangan kami belum stabil
ye. aku paham setiap anak punya rezeki nya
tak perlu ulang. aku tahu
tapi. banyak benda kene ukur. kene timbang
dan aku rasa, kami masih belum mampu
pernah tak dengar, kualiti lagi penting dari kuantiti?
tak pe lah kalau anak aku seorang
tapi aku bole beri dia cukup segalanya
daripada aku sibok untuk kejar anak ramai
tapi tak terbela pula nanti

keempat; trauma waktu melahirkan masih bermain-main dalam kepala
kalian boleh cakap, "alahai.. orang lain trauma juga"
itu kalian punya pasal
tapi aku masih saje teringat-ingat
dengan macam macam benda masuk di bawah sana
dengan baby yang tidak mahu keluar
mengalami construction hampir 2 hari
dan akhirnya membawa aku ke bilik bedah
itu semua masih segar dalam ingatan aku
rezeki kita tidak sama
kau senang melahirkan, itu rezeki kau
aku susah, itu juga rezeki aku
seriau. masih terasa

kelima; jujurnya. memang masih belum teringin
memang masih belum bersedia
jadi nya, tak payah pikir lah
nanti la. insyallah kalau ada rezeki
at least lepas aryan umur 4-5 tahun
but seriusly masa itu aku sudah umur 34-35
larat ke?
hahahahah

ermm..sudah lah
kalau aku mau punya anak kedua nanti
aku bagitahu
tapi buat masa ini
memang belum

kepada semua ibu yang sedang merancang semoga sihat selalu
semoga tuhan beri rezeki kepada kalian
semoga semua baik baik sahaja
kepada semua ibu yang sudah punya anak kedua
kalian memang hebat sebab dapat atasi trauma bersalin anak pertama
kepada incik suami; nanti nanti lah ye?

^-^

6 comments:

e!ya said...

betul itu cha..tuk 2nd anak mmg kena pikir dr kewangan n dan lain2..tapi bila dipikir umur..jadik serba salah lak..kena lak klu laki nak family yg besar.. ermm ermm seme atas family planing masing2 kan..

-icha03- said...

aya
itu laaa...
takpe..
insyallah nanti ade rezeki
ada laa...
ape pon, kau dh setel..
sepasang daa..
hik hik hik
cantek punye planning...

(o_0) said...

huhuhu..
hurmm.. hurmm..
susah nak komen ..
uhuk..uhuk.

pada aku,
anak tu rezeki sgt bernilai.
even kita xada duit tp Allah bg kita rezeki anak.. Anak tu sbnrny yg penyebab Allah lipat ganda kan rezeki kita.

masing² punya impian.
org lain xberhak nak perli org lain punya impian.

it's very subjektif.

ada org suka anak banyak n cepat.
ada org suka banyak tp lambat.
ada org suka sikit je.

bkn semua org sama.
so kalau tu yg kau nak jgn gusar,
jgn tertekan dgn org sekeliling.
sebab yg nk mengandungnya kau.
kann.. hehehehe..

papepon aku hrp ada rezeki kau utk dpt anak lagi nanti.

Emynz said...

31 muda g, umur masih ade dlm kalendar g hahahah!!!

(o_0) said...

minn dpt anak umur 31 kannnn..
kin lahir dlu pon masa mak kin umur 31.. heheh eh xtido lg ker??

♥naematulsaadahismail♥ said...

cayok akak.hehe..Allah tu Maha Bijaksana.Dia tahu yang terbaik untuk kita kan. katakan kita tak ready,tapi bila DIA nak bagi, kita tetap terima.tapi bila kita nak sangat2..DIA belum nak bagi, kita kena redha dan usaha kan?
nanti bila akak sekeluarga dah ready boleh la berusaha keras..ngeee

psst..saya pun risau haritu cikP delay 2hari.baby baru nak masuk 4bulan.cikP dah 2kali datang..bukan nak menolak kalau terbabas.tapi keciwi anak sulung tak abes lagi.heeee..
tapi tetap ALLAH Maha Mengetahui kan? ;)