November 15, 2011

:: mari memasak ::



entah lah kenapa
semenjak dua menjak ni keinginan untuk belajar masak membuak-buak
atau lebih tepat nya sejak balik duduk jb
bukan masak untuk lauk lauk tu tau
tapi more tu kek, or masakan western, or dessert
salah satu nya, mungkin sebab orang orang di rumah rajin makan
lain nya mungkin bila beramai-ramai selera makan bertambah
jadi seronok
kalau kat KL, incik suami je ada
macam tak semangat gitu
plus, adek beradek ipar di KL semua terer2 masak
jadi nya aku segan
hahahahahhaha

aku mula dengan resipi yang biasa biasa je
ye, pada korang resipi kecil-kecilan je
tapi pada aku, dah rasa hebat nya
hahahahha

1) Kek Batik



paling senang. kan? tapi baru nak cuba
sedap
tapi encik suami kate manis sangat
^-^

2) Puding Roti



ini pon senang. kan?
pon baru hegeh hegeh nak cuba
yang ini incik suami suka
^-^

3) Puding Karamel



yang ini totally fail
sebab keras. texture nye fail.
ah... :(

4) Cheese Cake - Oreo

yang ini memang dari dulu aku nak cuba
tapi tak pernah berkesempatan
kekasih gelap si ella rajin benar buat kan
sedap mcm kek secret recipe dia buat
perrghhhh
ini pon dapat resipi dari dia
dia yang guide macam mane nak buat..

patot nya hasil kek itu seperti di bawah
tapi sebab aku tak sempat nak cari bluberry tu..


soooo.....
aku tabur je balik dengan serbuk oreo tu juge..
so..macam terlebih muak
sebab semua nya manis
kalau letak bluberry tu, campo masam masam sikit
so..mungkin sedap la kan



apa pon, gembira sangat sebab kek ni jadi
ho yeah ho yeah ho yeah...!!!!
cuma incik suami tak dapat rasa
plus, dia bukan suka sangat manis manis ni

___________________________________

tapi tapi tapi
since aku sedang dalam misi berdiet
so...aku tak bole la nak iye iye rasa
no sugar!!! no cheese!! no flour!!

tapi aku macam dah kebal kot
sebab aku cuma rasa satu sudu je cheese cake ni
tak lebih
diet ni lagi penting

hahahahhahahah
^-^

ini sedang menggugel untuk cari kek kek yang sedap
dah jumpa satu
ingat nak cuba hujung minggu ni.
tapi tu la.. guna cheese..
cheese mahal la.. :(
adoiiiihhhhhhh ...


*p/s : gambar semua ihsan dari google bukan dari kamera aku.

7 comments:

(o_0) said...

wahh syok²
apesal la ko xpnggil kitorg dlu ms dok cheras..

zam kan suka makannnnn..

kek batik tu zam suka..
aku selalu la buat tp kan selalunye xpueh hati sbb dia cam lembik pulak.

aku teringin buat keras mcm kat psr mlm tu.. senang nk pegang..

tp so far aku pernah bwk utk berbuka puasa dgn family akak² ipar aku. diorg kata sedap!!

then ms tu aku bw bersama puding roti pelangi. senang. zam pon boleh siap tlg ms 1st time aku buat.

pon komen ckp sedap tp aku xpueh hati sbb pi ltk kaler biru esen vanila. cesss!!

aku teringin nk msk mcm² desert tp aku sedih sbb microwave aku rosak.

bln 12 ni kan gomen bonus .
tergerak nk mintak zam belikn oven..
ngeeeee...

jom cuba lagi weh..
skrg ni aku rasa msk itu mudah. cumanya nk beli brg kdg kala mhl n nk cr brg tu mcm ssh je kat satu² tmpt kan???

(o_0) said...

*ralat :p bkn microwave.. microoven rosak

e!ya said...

masak untuk kenyang perut suami berkat tue..kek batik myfeberet baru gak buat baru nieh..

-icha03- said...

chem
masa kat kl mmg tak buat pon
tak penah try
lagi pon, mane la nak print2 resipi
kan start keje pon dh lmbt..
ni la baru gigih print resipi
hahahhaha
nanti la kite masak sama2...

aku pon nak carik microwave
senang nak membakar
pastu, byk kek nk bakar2 jee

aya
kau lg terer masak2 ni
cemburu jeee..
:p

Anonymous said...

g keje ke g print resepi..?? haaaihhh..

p/s tp mmg rezki gua kan..??

janna said...

ayat poyo : adek2 ipar terer msk.phhuuuiiii.

(o_0) said...

cha lo xdpt kek.. ko dpt lappy.
so kasik kumpul resepi dulu la..

thn dpn mintak adiah oven lak hahahahah..