December 16, 2011

:: frambozen kenari ::



hik hik hik
pada rakan rakan yang ada tengok FB aku
mesti dah tahu aku nak update ape hari ni
kan kan kan
oke lah. nak cerita pasal "Frambozen Kenari"
aku tak tahu nak cakap benda ni ape
kek ke? cookies ke? apa ke?
sebab ari tu,
kawan aku ada jual cookies raya lebih kurang macam ni la
jadi, suka hati korang la nak spesifikasikan apa

aku tergerak nak buat kek ini sebab,
bahan bahan nya agak murah
plus aku masih ada baki blueberry jem hari tu
cuma perlu tambah almond flake, serbuk badam dan milk powder

taraaaaaaaaaaaaaa......



sedap
bawah nye agak basah basah
tengah nye itu "meringue"
(chem; bukan whipped cream oke)
ini ialah putih telur + tepung jagung + gula
atas nya pula badam
aku bakar lebih untuk atas
biarkan almond tu rangup
dan seperti biasa;
agak manis.
itu pon aku dah kurang kan gula dari resepi asal
lepas ni kalau nak buat, kene kurang kan lagi
mak aku pon tak boleh makan
1-2 sudu sahaja
kalau laki aku ni mesti terus tak boleh masuk
tapi pon, macam biasa
tetap saje setel satu loyang
alhamdulillah
^-^

sebab ada yang tanya resepi ini
jadi aku share di sini ye
aku jumpa di sini


_________________


ini baru beli semalam
dengan ihsan kakak aku
hage nya rm16. kami share share
hiihihi
tinggal mixer sajeeeeeeee
adoiihhhhh
^-^

18 comments:

Es hash ei Ka Ei en said...

owhhh meringue...
aku igt shipped cream..
xleh tgk putih² ni kembang tekak jdnya..

hahhahaha
manis tu mmg payah eh nk elak.
xpe 1st try. kena cuba lg utk bagi rasa manis tu kurang.

aku dah ada dah scale tu.. dah beli sukat juga. tp mixing n oven je la xtau la bila nk ada..

syoknye kalo dpt buat cookies n muffin .. hehehe

dah terer boleh buat jual weh mcm zana

-icha03- said...

takpe chem
pelan pelan kumpul
bile dh complete baru la wat
sabar..sabar...

huisshh
takde la sampai nak berniage
sendiri makan boleh lah
hik hik hik

zana tu dah hebat sangat..
aku ni..baru nak bertatih..

chik star said...

cha nk resepi..
alamak maringue, mcm nk buat pavlova tuh yek..

buat entry resepi cha.
mklumler as mmg ske sgt mkn bnde mnis2 ni.

-icha03- said...

has
adoiiihh
mane la lame hilang
benci btol
:p
nak resipi?
bole je google..
banyak cara ada...
tapi if nak juga, nanti cha letak ye

a'ah..
mcm nk buat pavlova tu
senang jek pon...
;)

oohh ...
as mmg suke manis2?
tak bahaye ke?
jgn mkn sll taaauu ...

e!ya said...

semangat m'baking makin membara sekarangkan.. cayalahhh..bila nak dtg k.l nak g umah makan hasil tangan ko nyum2

Emynz said...

kalo mkn rase cam chewy eh,

^ cake mania ^ said...

kak biasanye dorg wat biskut raya..

tp akk ni kreatif sbb bole jdkan kek..

so next year da ada biskut yg bole dibuat.. cuma akk beli cutter cookies yg 4segi tepat je..
nti bole dpt lg byk.. hehe..

apapun akk skrg mmg sgt rajin wat cake ye..

mochitsuki said...

benci bile ko terer buat2 kek ni..
arghhhhhhhhhh

-icha03- said...

aya
dari dulu aku dok kl,
tka penah pon singgah
huh

myn
mungkin akan chewy if meringue tu nipis
if tak, tak chewy sgt

ct
tu laaa
ct la kan yg jual tuh
ltk kt opis ari tuh
sedaaaappppp
alaa..
x pyh la beli pemotong tu
nk mkn sendiri jek
hik hik hik ...

tgh rajin..kot nnt dh mls,
mls juge la kot...

chi
ko pon bole kot..
aku ikot google jek
bkn ssh pon..
ewaahhh

Es hash ei Ka Ei en said...

yg penting minatttttt dan kerajinan ye chii.. hehehe

aah kalo ada pemotong tu mesti lg cantekkkkk

mochitsuki said...

arghhhhh...
aku kelengkapan tade..
oven tade..
microwave tade..
yg tabletop pon tade..
ade cume dapur gas je..
cemanooo??

-icha03- said...

chem
iyo laaa
nanti aku carik
:p

chi
klu gitu
kau carik la mane2 resepi
yang guna kukus
kukus ade tak?

mochitsuki said...

kukus pon tade :|
errrpppppp
siannye lahai rumah aku kan..
kalo rumah mak aku..
ada la semua tuuu

-icha03- said...

ye laa...
aku ni pon sebab rumah mak
ade la..
kalau rumah sendiri pon takde
hahahahaha
takpe takpe
beli sikit sikit
oke? oke?

mochitsuki said...

hehehe.. mood buat..
konpom tade..
hahahahaa..
tggu anak2 aku besar aa..

janna said...

gempak abes ko skrg kan.

-icha03- said...

chi
lama lg tu nk tg besa
haahah

kakde
gempak x berape gempak sgt laa
hahaha

mochitsuki said...

maknenye..
tade makne la nak watkannn
wakkaka