December 5, 2011

:: si manis; pavlova ::



ermm..seperti biasa. semalam tak dapat update apa
kunun nak buat kek semalam
tapi tak sempat
sebab nya melayan cik puan bersopping
bukan main lagi emak bersopping
sesekali kata nya
layankan

__________________________________

hari ini punya cerita
eh. bukan hari ini, sebab aku update ni dah pukul 12++
maknanya dah masuk 5 dec
so, ini cerita semalam (4dec) laaa

ingat tak entry aku masa hari jumaat
kata nak buat kek rahsia
hahahahaha
ahad baru ade kesempatan untuk beli bahan bahan
beli buah kiwi, strawberry, epal & anggur
beli whipping cream, gula icing, gula kastor dan telur
lebih kurang begitu la bahan nya
dah beli siap siap, aku singgah umah kakak
mahu pinjam mixer sebab nya buat ini tak bole pukul sembarang
nanti tak kembang dan "meringue" tak jadi
so, pulang dengan senang hati sebab dapat pinjam mixer

sampai rumah. rilex rilex dulu
lebih kurang pukul 5 baru sibuk mahu buat kek
potong potong buah. siap kan bahan bahan
tiba masa nak uli, ambil mixer dalam kotak
dan.. ohhh... ohhh tidaakkk ....
akak aku cuma bagi badan nya sahaja
besi nya tiada
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
telur pulak sudah pecah
buah sudah potong
tak boleh jadi, macam mana cara pon mesti kene buat hari ini juga

emak kata macam ada satu mixer. tapi dah lama tak guna
bongkar bongkar. ada. yes. hati kembali berbunga
basuh kasi bersih. try on. oke. cun
terus pukul telur
sekali tengok macam ada bende asing dalam telur
rupanyaaaa...dalam mixer ada habuk
(mungkin sebab lama sangat tersimpan)
abes telur 4 biji
oh sedih nya :(
telur 4 biji buang begitu saja
sudah lah telur mahal sekarang ni
sedih. sedih sedih

semangat tidak patah. telefon kak juli sebab dia masih belum pulang
suruh dia ambil kan besi mixer di rumah kakak
dia kata oke
kakak tiada di rumah, jadi dia sangkut di pagar luar
tak lama lepas tu kak juli sms

"hujan lebat gile. aku bawak pon slow gile"
"tak tahu la bole singgah ke tak amek bende tuh"

aku dengan rasa selfish, reply.

"tak beli kertas minyak tak apa. tapi tolong la amek kan mixer tuh"
"aku dah siap kan bahan2, tak kan nak buang?"
"sudah lah tadi telur masuk habuk. sedih betol aku ni"

lamaaaaaaaaa.. tiada balasan
sepuluh minit lepas tuh

"siot ah kau. sedih pulak aku nye. aku dah amek mixer"

dalam hati; yeeessss...!!! terima kasih kak juli sayang ku..
kesian dia. mesti basah kuyup. sebab hujan memang lebat gile!!
ngam ngam dia sampai rumah
*gelap*
yessss lagi sekali. blackout
sebab ada petir yang giler kuat
oh. dugaan kah ini?
tak dapat buat juga kah kek ku ini?
semangat dah hilang separuh
tapi tapi tak sampai 30 minit
kembali terang. alhamdulillah. elektrik kembali hidup
semangat datang balik

lebih kurang pukul 8.15 malam gitu, bermula lah perjuangan untuk membuat seketul kek
dan lebih kurang pukul 9.45 malam; kek comel ku pon siap

begitu banyak rintangan. akhirnya siap juga
memang susah meminjam ni
tak boleh jadi
kene carik juga satu mixer ni
hik hik hik



sepatut nya ia kelihatan seperti gambar di atas
tapi sebab kali pertama jadi lah seperti gambar di bawah
tapi pon aku rasa sudah cukup oke bagi aku yang tak reti apa apa ini

ini lah di namakan "pavlova"
aku tak pasti ini boleh di kategori kan sebagai kek atau tidak
sebab nya, macam bukan
tapi ia agak manis. itu sebab kena letak buahan dia atas nya
sedap taaauu ..
habissss..licinnn.... :)



my first pavlova
^-^

_________________________

update

since ada yang tanya resipi
so..aku kongsi ye?
aku jumpa resipi ini di blog ♥IrmaDiLondon
kemudian nye; resipi nye sile lihat di sini ♥resipi pavlova
sila lah cuba ye?
dah cuba jangan lupa share pengalaman
kot korang punye dugaan lagi hebat dari aku
oke?

24 comments:

Asz said...

cam shedap...lei bg resipi x icha?

Emynz said...

Nanti leh ajar camne nk buat :-d

Anonymous said...

x same pun rupenyer..hahahha

-icha03- said...

asz & mynz
ituuu..sudah di kongsi
sile lihat ye?

incik suami
sekurang-kurang nye sudah cuba
tak payah la nak gelak sangat
haaihhh

Es hash ei Ka Ei en said...

buah²an tu nmpk segarrrr.. nyum nyum..

tp yg cream tu xgemar.

eh yg bwh sekali tu hape?

-icha03- said...

chem
nape pula x gemar cream
huh..!!!
yg bawah skali di panggil 'meringue'
itu adalah telur 4 biji
dipukul bersama
tepung jagung (1 sudu)
esen vanila skit
gula kastor secawan.
jadilah 'meringue'
:)
'meringue' yang betol2 jadi ialah
apabila mangkuk di terbalikkan
isi nya tidak akan tumpah langsung!
hihihihihi

Es hash ei Ka Ei en said...

owhhhh aku aku ada tgk kat masterchef aritu ..

ok paham paham..

aku xgemar cream a.. kalo mkn kek pon aku mkn dlm je.. hahah

-icha03- said...

chem
haaa
ye ahh
yg chef riz buat tuh

aku suke mkn
tp aku x suke cuci bekas cream
adoiiiihhhh
leceeehh...!!!!

Es hash ei Ka Ei en said...

kahkahkahkah..

sama la aku pon xsuka ..
bila ada kek bnyk krim rimas btl nk basuh dia..

so ape aku buat ialah aku kesat dulu semua krim tu dgn tisu..

if ada melekat dkt pisau or sudu pon camtu buang dulu br cuci.. if not mmg ssh n lambatttttt nk hilang bila kita basuh.

-icha03- said...

betol betol betol
^-^

e!ya said...

owh pavlova..akhirnyer bjaya ko buat tahniah w'pon pelbagai dugaan..sedapkan!! kat opis aku nie skrg dok gile buat benda alah tue laaa..aku pon tingin mau cube tapi belum kerajinan...ngee

-icha03- said...

aya
hahahaha
tu laa..
byk tol dugaan
tp bile tgk hasil nyeee,
lega rasa... :)

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

sedapppp wah dan pandai masak la hehehe

-icha03- said...

anna
baru baru cuba cuba
hik hik hik

mochitsuki said...

perghhh..
tangan da hebatttt
siott..
da pandai masak bebbbb

tinie said...

tererrrnye cha

-icha03- said...

mochi
try n error
alhamdulillah jadik
ala..kau bole cuba juga
aku skrg ni dah rajen nk wat bende2 ni
hahahaha

-icha03- said...

tinie
semua org pon bole buat laaa..
hahahah
malu la cha
auuwwww

Ella debab said...

gmbr cheese kek tak upload pun sampai skrang, sedih..oke bye!!!

-icha03- said...

sbb cheese cake tak begitu jadi...
maluuuuu
tapi hujung minggu ni mau buat lagi
jangan ah sedih2
benci ah..
huh

Fazlinil Irma said...

tahniaahh..!!! ~sambil hulur bunga sekuntum~

dugaan nak buat pavlova akhirnya berbaloi jugak kan.

-icha03- said...

Eeeehhhhhhhh...alaaaaaaa...
Sifuuuuuuuuuu..
Maluuuuuu laaaa...
Huhuhu...
:")

^ cake mania ^ said...

kak, kt nak rasa akk punya pavlova ye nti bile ketemu..

sungguh hebat kakakku ini skrg..

practice make perfect..

nything x sure bole tanya kt tau.. insyallah kt tlg..

-icha03- said...

CT
alahaaaaaaaiiii
jangan laaaaa
tak nak la kasi ct rase
malu jeeeekkkkkk

apepon
tengs tauu...
sudi membantu !!!
:)